Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytelnia

Połowa norweskich kurcząt jest zakażona niebezpieczną bakterią

marta.domzalska@mojanorwegia.pl

01 grudnia 2014 10:06

Udostępnij
na Facebooku
1
Połowa norweskich kurcząt jest zakażona niebezpieczną bakterią


„Tak, teraz już na pewno musimy się na jakiś czas pożegnać z drobiem” – pisze internauta pod artykułem z addressa.no.


Norweski drób zakażony nowym typem bakterii

Odkrycie w norweskim drobiu nowego typu odpornych na antybiotyki bakterii doprowadziło do podniesienia alarmu przez lekarzy i specjalistów.

Instytut Weterynaryjny szacuje, że niemal połowa wszystkich kurcząt jest zakażona bakterią, która charakteryzuje się odpornością na grupę antybiotyków zwaną chinolonami. Wspomniane bakterie są niebezpieczne także dla ludzi.

kurczak 

fot. wikipedia.org


Chinolony mogą uratować życie pacjentów

Stosowanie chinolonów jest obecnie zarezerwowane dla pacjentów cierpiących na poważne i skomplikowane choroby zakaźne.

- Posiadanie tej grupy leków w gotowości jest dla nas niezwykle istotne. Jeśli chinolony przestaną funkcjonować, skomplikowane infekcje mogą skończyć się zgonem – mówi profesor mikrobiologii ze Szpitala Uniwersyteckiego w Północnej Norwegii, Gunnar Skov Simonsen.

 

Należy działać

Zdaniem polityków z Sosialistisk Venstrepartii (SV), zakażenie drobiu jest na tyle poważne, że rząd powinien natychmiast podjąć odpowiednie działania.

- SV zajmie się tą sprawą razem z Ministrem Zdrowia oraz Ministrem Rolnictwa. Ta sytuacja wymaga ostrych i długoterminowych środków zapobiegawczych. Podczas gdy prawie połowa norweskich kurcząt jest zakażona bakterią odporną na działanie pewnej grupy antybiotyków, poważne zagrożona jest także produkcja mięsa – mówi Karin Andersen z Ministerstwa Rolnictwa.

 Karin Andersen

Karin Andersen, fot. flickr.com/Arbeiderpartiet


Andersen prosi także Ministra Zdrowia, Benta Høie, o walkę o zdrowie norweskiego społeczeństwa.

- Jeśli ważne medykamenty przestają działać z powodu nadzwyczaj odpornych bakterii, stanowi to bardzo poważny problem. Jeśli nie podejmiemy odpowiednich działań, zaryzykujemy bezradnością w walce o zdrowie pacjentów. Bicie na alarm jest tu niezbędne, a rząd powinien jak najszybciej wprowadzić w życie środki mające na celu powstrzymanie groźnej bakterii – mówi Andersen.

 


 

Źródła: adressa.no / nrk.no / wikipedia.org / flickr.com

Zdjęcie frontowe: pixabay.com - CC0

 


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


FRYDERYK CABALA

01-12-2014 22:31

KARIN JU Z SIĘ ZARAZIŁA TYM MIĘSEM BO ZA BARDZO SZCZERZY ZĘBY.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok