Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytelnia

Polacy masowo kupują dorsze

zosia@mojanorwegia.pl/ZosiaMN

18 lutego 2014 13:10

Udostępnij
na Facebooku
2
Polacy masowo kupują dorsze


Tylko w styczniu Polacy kupili 220 ton norweskiego dorsza. Norges sjømatråd (Norweska rada ds. zasobów morskich) nie jest zachwycona, pisze NRK.




W ostatnich latach eksport do Polski wzrósł rekordowo. Tylko w styczniu wyeksportowano 220 ton świeżych ryb. Wiele z nich podlega obróbce, po czym zostają sprzedane na rynku europejskim, konkurując z produktami norweskimi. Fakt ten spędza sen z powiek norweskich przedsiębiorców.

Tanie rozwiązanie


Kiedy Polacy kupują ryby, nie przeznaczają ich bezpośrednio do konsumpcji.

- Polscy pracownicy w Polsce przetwarzają norweskie ryby taniej niż my robimy to tutaj w Norwegii. Jesteśmy więc poza konkurencją - mówi Ove Johansen z Norges sjømatråd.

Eksport świeżej ryby z Norwegii rośnie. Kryzys ekonomiczny w krajach, które wcześniej kupowały duże ilości saltfisk (Portugalia i Hiszpania), sprawił, że sprzedaje się teraz więcej świeżej ryby.

Tylko do Polski, ilość eksportowanej ryby podwoiła się w roku 2013.

- Wcześniej Polacy kupowali dużo mrożonego dorsza, ale w ostatnich latach, zaczęli kupować świeżą rybę. Po prostu gwałtownie wzrósł eksport do Polski - mówi Johansen.

Produkują tańsze filety

W Polsce siła robocza jest znacznie tańsza niż w Norwegii. W dodatku jest wielu chętnych do pracy przy filetowaniu.

- To jasne, że ci, którzy produkują filety w Norwegii i przeznaczają je na rynek europejski spotykają silniejszą konkurencję.


przetwórstwo
wikipedia.org


Nadwyżka do Polski

Gunnar Jarl Klo, który zajmuje się przetwórstwem ryb, zdążył zauważyć, że stare rynki odbioru saltfisk nie mają już tylu pieniędzy. W jego przedsiębiorstwie stawia się na eksport świeżej ryby i zarabianiu właśnie na tym.

- Codziennie sprzedajemy znaczącą ilość ryb. Dla naszego przedsiębiorstwa jest to mniej więcej połowa ilości, która idzie na konsumpcję. Dalej nadwyżka idzie do Polski na obróbkę i filetowanie, a do Portugalii na solenie.

Lepsze, bezcłowe kwoty będą miały duże znaczenie dla obróbki surowej ryby w Norwegii. Ministerstwo gospodarki i rybołówstwa informuje, że w rozpoczętych właśnie negocjacjach z EOG, Norwegia stawia nowe warunki wejścia produktów rybnych na rynki europejskie.


kuter rybacki
wikipedia.org



Źródło: seafood.no, nrk.no, zdjęcie frontowe: wikimedia.org





Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Tomasz xxxxxxxx

23-02-2014 09:10

Nikt tu jednak nie napisał że Norwedzy w ostatnich latach kupili w Polsce kilka przetwórni rybnych, w tym przetwórnie do filetowania dorsza.

to ja to ja

18-02-2014 20:14

heh : ))
to jakies 10 tirów...
wow chyba nie ogarniaja, ze polandia to blisko 40mln ludzi...
O co tym ludziom chodzi? pewnie maja problem, bo pracownicy skarzą sie na nadmiar pracy.... )))

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok