Polacy masowo kupują dorsze
.jpg?resizeimage=h:277,w:738,t:c?resizeimage=w:500,r:1.77,t:c)
Tylko w styczniu Polacy kupili 220 ton norweskiego dorsza. Norges sjømatråd (Norweska rada ds. zasobów morskich) nie jest zachwycona, pisze NRK.
W ostatnich latach eksport do Polski wzrósł rekordowo. Tylko w styczniu wyeksportowano 220 ton świeżych ryb. Wiele z nich podlega obróbce, po czym zostają sprzedane na rynku europejskim, konkurując z produktami norweskimi. Fakt ten spędza sen z powiek norweskich przedsiębiorców.
Tanie rozwiązanie
Kiedy Polacy kupują ryby, nie przeznaczają ich bezpośrednio do konsumpcji.
- Polscy pracownicy w Polsce przetwarzają norweskie ryby taniej niż my robimy to tutaj w Norwegii. Jesteśmy więc poza konkurencją - mówi Ove Johansen z Norges sjømatråd.
Eksport świeżej ryby z Norwegii rośnie. Kryzys ekonomiczny w krajach, które wcześniej kupowały duże ilości saltfisk (Portugalia i Hiszpania), sprawił, że sprzedaje się teraz więcej świeżej ryby.
Tylko do Polski, ilość eksportowanej ryby podwoiła się w roku 2013.
- Wcześniej Polacy kupowali dużo mrożonego dorsza, ale w ostatnich latach, zaczęli kupować świeżą rybę. Po prostu gwałtownie wzrósł eksport do Polski - mówi Johansen.
Produkują tańsze filety
W Polsce siła robocza jest znacznie tańsza niż w Norwegii. W dodatku jest wielu chętnych do pracy przy filetowaniu.
- To jasne, że ci, którzy produkują filety w Norwegii i przeznaczają je na rynek europejski spotykają silniejszą konkurencję.

wikipedia.org
Nadwyżka do Polski
Gunnar Jarl Klo, który zajmuje się przetwórstwem ryb, zdążył zauważyć, że stare rynki odbioru saltfisk nie mają już tylu pieniędzy. W jego przedsiębiorstwie stawia się na eksport świeżej ryby i zarabianiu właśnie na tym.
- Codziennie sprzedajemy znaczącą ilość ryb. Dla naszego przedsiębiorstwa jest to mniej więcej połowa ilości, która idzie na konsumpcję. Dalej nadwyżka idzie do Polski na obróbkę i filetowanie, a do Portugalii na solenie.
Lepsze, bezcłowe kwoty będą miały duże znaczenie dla obróbki surowej ryby w Norwegii. Ministerstwo gospodarki i rybołówstwa informuje, że w rozpoczętych właśnie negocjacjach z EOG, Norwegia stawia nowe warunki wejścia produktów rybnych na rynki europejskie.

wikipedia.org
Źródło: seafood.no, nrk.no, zdjęcie frontowe: wikimedia.org
To może Cię zainteresować
23-02-2014 09:10
0
0
Zgłoś
18-02-2014 20:14
0
-2
Zgłoś