Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytelnia

Nowe gwiazdki Michelin dla Norwegii

marta.domzalska@mojanorwegia.pl

13 marca 2014 11:18

Udostępnij
na Facebooku
Nowe gwiazdki Michelin dla Norwegii


Dwie restauracje z Oslo dostąpiły zaszczytu i otrzymały kultowe gwiazdki.


W przewodniku Michelina na rok 2013, znajdowały się aż trzy norweskie restauracje, wszystkie ze stolicy.


Maaemo

Pierwsza restauracja w Skandynawii, która otrzymała dwie gwiazdki Michelina w swoim pierwszym rankingu i to zaledwie 14 miesięcy po otwarciu lokalu.

Menu restauracji oparte jest na lokalnych składnikach organicznych, na które składają się między innymi rzadkie norweskie zioła i jagody. Dopełnieniem wykwintnych potraw jest długa lista win.

Maaemo jest droga: posiłek składający się z dziewięciu dań może kosztować nawet 1900 NOK, oczywiście bez napojów.



Bagatelle

Restauracja ta istnieje od 1932 roku, jednak po aferze z 2009 roku (kiedy to były szef kuchni Eyvind Hellströma opuścił lokal, zabierając ze sobą większość pracowników), została ponownie otwarta dopiero w styczniu 2011 roku. W 2012 roku odzyzkała swoją gwiazdkę.

Restauracja należy do grona luksusowych i serwuje dania z kuchni norwesko – francuskiej. Wykorzystuje produkty norweskie, takie jak śledź, dorsz, halibut czy krab królewski.


bagatelle

Restauracja Bagatelle / wikipedia.org



Statholdergaarden

Szefowie kuchni każdego dnia przygotowują pełne niespodzianek menu składające się z sześciu dań. Proponowane menu zmienia się razem z porami roku, a jego twórcy są dumni z faktu, że wykorzystują norweskie produkty wtedy, gdy są one najlepsze.

Restauracja wykorzystuje najlepsze europejskie tradycje oraz inspiruje się odrobinę kuchnią innych regionów świata.



Rok 2014 i dwie nowe gwiazdki

Tego roku gwiazdki Michelina otrzymały dwie restauracje z Oslo: Fauna oraz Ylajali.


Fauna

Restauracja prowadzona przez Bjørna Svenssona, Anne Heggberget i Jo Bøe Klakegga, którzy posiadają doświadczenie z restauracji takich jak: Bagatelle (Oslo), Noma (Kopenhaga) oraz Marque (Sydney).


restauracja fauna

Wnętrze restauracji Fauna / printscreen z restaurantfauna.no


restauracja fauna

Kucharze z restauracji Fauna / printscreen z restaurantfauna.no


Ylajali

Restauracja została otwarta we wrześniu 2002 roku w budynku, który w latach 1892 – 1982 był siedzibą Apteki.

Nazwa pochodzi od imienia bohaterki „Głodu” Hamsuna.

Restauracja stawia na dynamikę, prezentowanie poszczególnych potraw sezonowych oraz przygotowywanie posiłków „po swojemu”.


ylajali restauracja

Wnętrze restauracji Ylajali / printscreen z ylajali.no


ylajali

Restauracja Ylajali / printscreen z ylajali.no








Źródła: osloby.no / visitnorway.com / restaurantfauna.no / ylajali.no

Zdjęcie slajderowe: wikipedia.org







Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok