Nowe gwiazdki Michelin dla Norwegii

Dwie restauracje z Oslo dostąpiły zaszczytu i otrzymały kultowe gwiazdki.
W przewodniku Michelina na rok 2013, znajdowały się aż trzy norweskie restauracje, wszystkie ze stolicy.
Maaemo
Pierwsza restauracja w Skandynawii, która otrzymała dwie gwiazdki Michelina w swoim pierwszym rankingu i to zaledwie 14 miesięcy po otwarciu lokalu.
Menu restauracji oparte jest na lokalnych składnikach organicznych, na które składają się między innymi rzadkie norweskie zioła i jagody. Dopełnieniem wykwintnych potraw jest długa lista win.
Maaemo jest droga: posiłek składający się z dziewięciu dań może kosztować nawet 1900 NOK, oczywiście bez napojów.
Bagatelle
Restauracja ta istnieje od 1932 roku, jednak po aferze z 2009 roku (kiedy to były szef kuchni Eyvind Hellströma opuścił lokal, zabierając ze sobą większość pracowników), została ponownie otwarta dopiero w styczniu 2011 roku. W 2012 roku odzyzkała swoją gwiazdkę.
Restauracja należy do grona luksusowych i serwuje dania z kuchni norwesko – francuskiej. Wykorzystuje produkty norweskie, takie jak śledź, dorsz, halibut czy krab królewski.
Restauracja Bagatelle / wikipedia.org
Statholdergaarden
Szefowie kuchni każdego dnia przygotowują pełne niespodzianek menu składające się z sześciu dań. Proponowane menu zmienia się razem z porami roku, a jego twórcy są dumni z faktu, że wykorzystują norweskie produkty wtedy, gdy są one najlepsze.
Restauracja wykorzystuje najlepsze europejskie tradycje oraz inspiruje się odrobinę kuchnią innych regionów świata.
Rok 2014 i dwie nowe gwiazdki
Tego roku gwiazdki Michelina otrzymały dwie restauracje z Oslo: Fauna oraz Ylajali.
Fauna
Restauracja prowadzona przez Bjørna Svenssona, Anne Heggberget i Jo Bøe Klakegga, którzy posiadają doświadczenie z restauracji takich jak: Bagatelle (Oslo), Noma (Kopenhaga) oraz Marque (Sydney).
Wnętrze restauracji Fauna / printscreen z restaurantfauna.no
Kucharze z restauracji Fauna / printscreen z restaurantfauna.no
Ylajali
Restauracja została otwarta we wrześniu 2002 roku w budynku, który w latach 1892 – 1982 był siedzibą Apteki.
Nazwa pochodzi od imienia bohaterki „Głodu” Hamsuna.
Restauracja stawia na dynamikę, prezentowanie poszczególnych potraw sezonowych oraz przygotowywanie posiłków „po swojemu”.
Wnętrze restauracji Ylajali / printscreen z ylajali.no
Restauracja Ylajali / printscreen z ylajali.no
Źródła: osloby.no / visitnorway.com / restaurantfauna.no / ylajali.no
Zdjęcie slajderowe: wikipedia.org

To może Cię zainteresować