Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytelnia

Norweskie Kuchenne Rewolucje - Mattilsynet czuwa

marta.domzalska@mojanorwegia.pl

26 września 2014 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Norweskie Kuchenne Rewolucje - Mattilsynet czuwa


Jeśli planujecie wyjście do jednej z bergeńskich restauracji, macie duże szanse na trafienie do jednej ze skontrolowanych przez Mattilsynet.



Jeśli mowa o kontrolach przeprowadzanych w restauracjach, na myśl przychodzą od razu Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler. Jeśli widzieliście choć jeden odcinek tego programu, doskonale zdajecie sobie sprawę, jakie warunki panują w niektórych polskich restauracjach. Brud w kuchni, zaniedbane naczynia, przeterminowane jedzenie czy zakurzone sale to tylko niektóre z problemów, z którymi borykają się lokale.
Czy tak samo jest w Norwegii? Zapewne tak, jednak Mattilsynet czuwa i bez zapowiedzi sprawdza norweskich restauratorów.

 

restauracja

wikipedia.org


Dokładna kontrola

Wczoraj wieczorem Mattilsynet skontrolował różne restauracje w Bergen. Sprawdzono między innymi czystość kuchni i temperaturę w miejscach, w których przechowywana jest żywność.

 

- Przyjrzeliśmy się także procedurom dotyczącym higieny osobistej pracowników, ich strojom oraz innym podstawowym normom, które muszą być spełniane w miejscach serwujących jedzenie – mówi Aslaug Sandvin, kierownik rejonowy Mattilsynet.

 

kucharz

wikipedia.org


Kelner

flickr.com/quinnanya


Czy dopatrzono się nieprawidłowości?

- Jutro będziemy mieli spotkanie mające na celu podsumowanie akcji kontrolnej. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że w żadnej restauracji nie wykryliśmy błędów, które uniemożliwiałyby dalsze funkcjonowanie lokalu. Dopatrzyliśmy się jedynie drobnych odstępstw od normy – opowiada Sandvin.

 

W latach 2012 i 2013, Mattilsynet zamknął dziesięć restauracji. Do kwietnia 2014 roku zamknięto aż jedenaście lokali, które nie zostaną otwarte dopóki nieprawidłowości nie zostaną usunięte.

 

kuchnia

wikipedia.org


- Z naszego punktu widzenia, to bardzo dobrze, że tym razem, po kontroli nie zostaliśmy zmuszeni do zamknięcia ani jednego lokalu – kontynuuje Sandvin.

 

Już jutro Mattilsynet upubliczni listę restauracji, które pozytywnie przeszły kontrolę. Dzięki temu klienci staną przed oczywistym wyborem. Stawiając na lokal z listy będą mieli pewność, że nie czeka ich tam przykra niespodzianka.

 



 

Źródła: bt.no / wikipedia.org /  flickr.com/quinnanya

Zdjęcie slajderowe: wikimedia.org - Alex Castella - Creative Commons Attribution 2.0






Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok