|
Piwna czekolada, fot. Ståle Andersen |
Fabryka czekolady Cielo z Trondheim zaprezentowała podczas festiwalu Gladmatfestivalen w Stavanger czekoladę o smaku piwa.
Ståle Andersen z fabryki Cielo opowiada, że piwna czekolada powstała po prowokacji Roara Hildonena, właściciela restauracji «To Rom og Kjøkken» w Trondheim. Hiltonen zażyczył sobie czekolady o smaku piwa, która miałaby zostać zaprezentowana podczas jego kursu na temat piwa w czasie festiwalu jedzenia w Trondheim 1. sierpnia.
- Zawsze uwielbialiśmy piwo i czekoladę, dlatego przyjęliśmy wyzwanie. - mówi Andersen.
Fabryka Cielo wypróbowała 15 różnych gatunków czekolady i potrzebowała sześciu tygodni, by uzyskać odpowiedni smak. Jeżeli piwna czekolada przypadnie do gustu gościom festiwali w Stavanger i Trondheim, będzie można ją kupić w sklepach firmowych w Trondheim, Steinkjer i Bodø.
- Nie chodzi tylko o to, by czekolada smakowała piwem, czy była dobra do piwa. Ma być smaczna sama w sobie. - uważa Andersen.
Przed festiwalami nowej czekolady próbowało tylko sześć osób. Podczas prac nad produkcją piwnej czekolady, Cielo współpracowało się ze Steinarem Kvamem, kierownikiem browaru Inderøy Gårdsbryggeri, wytwarzającego 17 typów piwa.
- Rozmawialiśmy o tym, jak możnaby uzyskać smak słodu, ten specyficzny smak, który mają niektóre gatunki ciemnego piwa. - mówi Kvam.
Dotychczas na festiwalu w Stavanger czekolada spotkała się z pozytywnym przyjęciem.
- Wielu miłośników piwa wychwalało słodowy smak. - napisał Ståle Andersen w wiadomości do gazety adressa.no.
Źródło: adressa.no
25-07-2013 19:50
0
0
Zgłoś
25-07-2013 16:59
0
-1
Zgłoś