Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

24
Naukowcy ostrzegają przed łososiem hodowlanym

 
 Fot. stock.xchng
Zdaniem wielu norweskich lekarzy oraz ekspertów międzynarodowych, kobiety, dzieci i młodzież powinny unikać jedzenia łososia z hodowli. Powodem jest to, że pasza dla łososi zawiera wiele szkodliwych substancji.


- Odradzam jedzenie hodowlanych łososi kobietom w ciąży, dzieciom i młodzieży. Jest zbyt duża niepewność co do zawartości szkodliwych pierwiastków w mięsie ryby, jak również co do tego, jaki wpływ będą one miały na te osoby - mówi lekarz specjalista ze szpitala uniwersyteckiego Haukeland, Anne-Lise Bjørke Monsen, i podkreśla, że substancje, których obecność stwierdzono w mięsie hodowlanych łososi wpływają negatywnie na rozwój mózgu oraz są kojarzone z takimi schorzeniami jak autyzm, AD/HD oraz obniżone IQ.

Wysoki poziom substancji toksycznych

Duże ogólnoeuropejskie badanie, które objęło około 8000 noworodków wykazało, że kobiety z dużym stężeniem szkodliwych substancji w organizmie rodzą dzieci o mniejszej masie ciała, co może potem przełożyć się negatywnie na zdrowie dziecka.

Opinię Bjørke Monsen na temat łososi z hodowli popiera kolega po fachu, Bjørn Bolann, profesor medycyny i ordynator ze szpitala Haukeland:

- Trucizny środowiskowe są wszędzie. Wchłaniamy je, czy tego chcemy, czy nie. Ale da się świadomie ograniczyć przynajmniej ich zjadanie - stwierdza Bolann, pytając jednocześnie, czemu nie ma alternatywy dla produkowania łososi z toksynami.

Hodowcy z rezerwą

Sami hodowcy łososi przyjmują wobec zaniepokojenia lekarzy postawę wyczekującą.

- Musimy poddać te informacje dalszej analizie i badaniom. Wnioski kompetentnych władz, wyciągnięte na podstawie dostępnej wiedzy były dotąd zawsze takie, że wszyscy mogą bezpiecznie jeść łososia z hodowli - mówi dyrektor ds. zdrowia i jakości w Krajowym związku rybołówstwa i gospodarki morskiej, Henrik Stenwig.


Źródło: Aftenposten



Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


chuj ci w dupe

11-06-2013 06:27

Chcesz byc zdrowy - nie jedz nic !!!

kryss d

10-06-2013 22:41

kazda przemyslowa chodowla prowadzona jest dla zysku,
maksymalnego zysku
modyfikowane pasze
chormony wzrostu
i masa innego swinstwa,
ale to juz jest we wszystkim co kupujemy
chcesz jesc zdrowe zarcie....wychoduj sobie sam
i to tez nie ma 100% pewnosci

El Mundo

10-06-2013 22:12

naukowcy ostrzegają , że picie wody prowadzi do śmierci

pati muzia

10-06-2013 16:45

jasta102 napisał:
przypominam sobie jak w dzieciństwie się chodziło na żydowski cmentarz
a tam rosła jabłoń
a na niej takie pyszne jabłuszka rosły
takie soczyste
ach rozrzewniłem się
to se ne wrati


nawet swoich okradal
HIENA CMENTARNA
najgorszy pomiot przestepcow pogardzany przez wszystkie kasty ,stojacy najnizej w hierarchi bandziorow

marcel bojka

10-06-2013 16:37

w dzisiejszych czasach to już chyba wszystko szkodzi co przebadają , może jak króliki mamy tylko sałatę żreć , niedługo dojdzie że tylko warzywa będą sprzedawać bo mieso jest szkodliwe bo krowy czy świnie przy ulicy się pasą dobre hahahahaha!!!!!!

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok