Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Czytelnia

Mattilsynet radzi: w czym nie mrozić żywności

marta.anna.domzalska@gmail.com

05 października 2014 07:03

Udostępnij
na Facebooku
9
Mattilsynet radzi: w czym nie mrozić żywności


Czy zastanawialiście się kiedyś jak ważne są opakowania, w których mrozicie chleb lub mięso? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z opinią Mattilsynet.


Sklepowe reklamówki

Wielu z nas używa plastikowych toreb powtórnie. Przynosimy ze sklepu zakupy, po czym reklamówki wykorzystujemy do zamrażania w nich między innymi chleba. Mattilsynet komentuje takie postępowanie następująco:
- Torby reklamowe absolutnie nie powinny wchodzić w kontakt z jedzeniem. Przeznaczone są do tego, by przynieść w nich ze sklepu do domu zapakowane produkty spożywcze. Reklamówki wytwarzane są z plastiku pochodzącego z recyklingu i mogą zawierać niepożądane, szkodliwe substancje – mówi Sidsel Sæbø, starszy inspektor w Mattilsynet.

reklamówka
wikipedia.org

Wygodne pojemniki po lodach

Nie zaleca się również przechowywania żywności w pojemnikach po lodach.
- Pojemniki, o których mowa, powinny być wykorzystywane jako opakowania jednorazowe. Lody są zimne i stosunkowo tłuste. Producenci sprawdzili i doszli do wniosku, że lodowe pojemniki nadają się do przechowywania tylko ich oryginalnie zapakowanego produktu – wyjaśnia Sæbø.

- Myśląc na przykład o opakowaniach po lodach, należy zdać sobie sprawę z faktu, iż są to opakowania jednorazowego użytku i nie nadają się do mycia w zmywarkach. Wszystkie tego typu opakowania powinny być wyrzucane od razu po zużyciu ich zawartości, ponieważ wraz z biegiem czasu mogą wydzielać szkodliwe substancje – dodaje Sæbø.

pudełka po lodach

wikipedia.org

Szkodliwe tworzywa

Tworzywa sztuczne, które nie są przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością, mogą wydzielać szkodliwe substancje. Substancje te, po dostaniu się do jedzenia lub napojów, mogą okazać się niebezpieczne dla człowieka.
Niektóre materiały mogą reagować w kontakcie ze źródłem ciepła, inne w kontakcie z określonymi składnikami przechowywanych w nich produktów.
Mattilsynet ostrzega, aby do przechowywania używać tylko specjalnie do tego celu przeznaczonych pojemników.

Obecnie, Mattilsynet skupia się na branży żywnościowej i materiałach, z których wykonywane są pojemniki do przechowywania żywności. Projekt ten tyczy się całej Skandynawii, a dzięki niemu konsumenci mogą być pewni, że to, co kupują jest z godne z deklaracjami zawartymi w tekście umieszczonym na etykiecie.

A Wy w jakich opakowaniach przechowujecie swoje mrożonki? Wykorzystujecie używane reklamówki, czy może inwestujecie w specjalne pojemniki?










Źródła: nrk.no / vg.no / wikipedia.org
Zdjęcie slajderowe: wikimedia.org - Trosmisiek - public domain






Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Pawel x

06-10-2014 21:07

pojemniki po lodach i reklamowki to chyba patenty z lat 90-tych. brawo za hit-artykul.

Piotr Stefanczyk

06-10-2014 20:18

"ponieważ wraz z biegiem czasu mogą wydzielać szkodliwe substancje".Nasuwa się pytanie kto przechowuje mięso 3 lata,bo tyle czasu lody mają przydatność do spożycia?Znów idiotyczny artykuł!!!

M. C.

06-10-2014 17:28

A co za różnica w czym się przechowuje norweską żywność?Przecież skład jedzenia w Norwegii niewiele się różni od chemikaliów,z których wytwarzają żarcie!

Dorota Hansen

06-10-2014 12:45

W sklepach mozna kupic plastykowe torebki przeznaczone do mrozenia zywnosci.
Sa w roznych rozmiarach a nawet kolorach ( w Szwecji ).

iwona wachowska

06-10-2014 12:02

mieso owijam wfolie aluminiowa , reszte w pojemniki do zywnosci ! ale pewnie o tez nie zdrowe bo dzisiaj nic nie jest zdrowe

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok