Norwegowie stawiają na regionalne produkty

Minister rolnictwa Sylvi Listhaug chce zwiększenia sprzedaży artykułów spożywczych pochodzących z lokalnych gospodarstw.

fot. fotolia.com
Listhaug nie zmieniła jednak zdania i nadal uważa, że plan tak dużego zwiększenia wpływów ze sprzedaży norweskich produktów regionalnych jest wykonalny. Według norweskiej minister kluczem do zwiększonej sprzedaży żywności produkowanej przez lokalne gospodarstwa ma być ustalenie dobrych warunków współpracy między rolnikami, a dużymi sklepami spożywczymi i supermarketami. Planuje się założenie bazy dostępnych lokalnych produktów, którymi byłyby zainteresowane duże sklepy. Inna propozycja Listhaug to organizowanie corocznych targów żywności obejmujących małych i dużych producentów norweskich artykułów spożywczych z całego kraju. W takim wydarzeniu mieliby brać udział również właściciele hoteli i restauracji, którzy w swoich branżach także mogliby stawiać na promowanie lokalnych produktów
Z badania przeprowadzonego przez agencję Sentio wynika, że aż 56% ankietowanych Norwegów twierdzi, że ma większe zaufanie do produktów krajowych niż żywności importowanej. Zainteresowanie wyrobami pochodzącymi prosto z norweskich farm najszybciej rośnie w regionie Vestlandet. Wielu Norwegów deklaruje również, że wybrałoby norweski produkt, nawet jeśli jego cena przewyższałaby mocno inne, na pierwszy rzut oka takie same, zagraniczne artykuły spożywcze. Co ciekawe, Norwegowie osiągnęli dużo niższe wyniki niż ich sąsiedzi. W Szwecji aż 77% obywateli deklarowało wybieranie lokalnych produktów, podczas gdy w Danii była to wartość 66%.
A wy jakie produkty wybieracie w sklepach? Czy stawiacie na norweskie marki?
źródło: siste.no
źródło zdjęcia frontowego: fotolia.com - royalty free

To może Cię zainteresować