Biznes i gospodarka

Europa rozsmakowana w rybach i owocach morza. Padł kolejny rekord

Monika Pianowska

11 lipca 2018 15:21

Udostępnij
na Facebooku
6
Europa rozsmakowana w rybach i owocach morza. Padł kolejny rekord

Dania jest drugim po Polsce krajem masowo importującym norweskiego łososia. wikimedia.org/ fot. Wolfmann/ CC BY-SA 4.0

Jeszcze nigdy w ciągu kilku miesięcy Norwegia nie eksportowała takich ilości ryb i owoców morza: kraj fiordów sprzedał za granicę 1,4 miliona ton wyłowionych z północnych wód stworzeń za łączną kwotę niespełna 50 miliardów koron.
Rekordem ustanowionym przez pierwszą połowę bieżącego roku pochwaliła się w lipcowym komunikacie prasowym Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza (Norges sjømatråd), która potwierdziła również, że flagowego towaru, czyli łososia, trafia najwięcej na polski rynek.

Najwięcej kupuje Polska

Według informacji Norges sjømatråd prawie 1,5 miliona ton eksportowanych produktów to wynik stale wzrastającego popytu na konkretne gatunki skorupiaków (najbardziej krewetek) i mięczaków, chociaż wyniki wciąż podbija sprzedaż ryb. Poza osławionym łososiem prym w pierwszym półroczu 2018 wiodły dorsz, czarniak i łupacz.
Dokładnie 48,1 miliarda to o 4 proc. i o 1,8 miliarda koron więcej niż w porównaniu do takiego samego okresu rok temu. Przedstawiciele Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza sami potwierdzają jednak, że rekord to zasługa łososia – zapotrzebowanie na tę rybę wśród konsumentów z krajów Unii Europejskiej jest coraz większe. Szczególną popularnością świeży łosoś z Norwegii cieszył się w ostatnim okresie we Francji, Włoszech i w Wielkiej Brytanii, ale to do Polski od początku bieżącego roku trafiło go najwięcej. Na drugim miejscu uplasowała się Dania.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


boj fra oszlo

16-07-2018 08:27

...kto jeszcze w tych czasach ufa szwagrom?

,,Szwagier,, - Janka żony brat rodzony

santo77

15-07-2018 23:57

Odradzan jedzenie norweskich ryb szwagier robi opryski pestycydami , a skora niestety to juz standard ze nie nadrabia za masa ryby

Josef Satan

12-07-2018 11:45

irek1958 napisał:
Piszecie o świeżym z morza północnego czy o świeżym pod którym zalega 18 metrowa warstwa fekalii,resztek pokarmów etc.(ciekawy filmik o \"świeżym\" norweskim łososiu można znaleźć na YT).Mam nadzieję że sami norwegowie wstydzą się mówić głośno o tym przekręcie albo zamyka im się usta kiedy mowa o łososiu który ma za krótki \"mundurek\" czyli krótko mówiąc skórę bo środek rośnie na potęgę faszerowany różnymi cudami a skóra nie nadąża i skrzela są cały czas otwarte a to powoduje u łososia różne choroby no ale łeb się odcina a na reszcie laik się nie pozna.Z dorszem karmionym różnym świństwem jest podobnie.Z tych to hodowli właśnie słynie Norwegia te oto \"świeże\" rybki serwują na europejskie stoły

A slyszal kum o ekologicznych i nowoczesnych farmach chodowli ryby?
Jak nie, to niech sobie kum poczyta abo pooglada.
Tataj podsylam link do firmy, z ktorej pochodzi moj ulubiony laks. Jem og czesto surowego w salatkach.
Warto kupic.

www.salma.no/sporsmal-og-svar/

GUEST .

12-07-2018 11:38

1.4 ton to znaczy ile?

Ireneusz Drohomirecki

12-07-2018 10:51

Piszecie o świeżym z morza północnego czy o świeżym pod którym zalega 18 metrowa warstwa fekalii,resztek pokarmów etc.(ciekawy filmik o "świeżym" norweskim łososiu można znaleźć na YT).Mam nadzieję że sami norwegowie wstydzą się mówić głośno o tym przekręcie albo zamyka im się usta kiedy mowa o łososiu który ma za krótki "mundurek" czyli krótko mówiąc skórę bo środek rośnie na potęgę faszerowany różnymi cudami a skóra nie nadąża i skrzela są cały czas otwarte a to powoduje u łososia różne choroby no ale łeb się odcina a na reszcie laik się nie pozna.Z dorszem karmionym różnym świństwem jest podobnie.Z tych to hodowli właśnie słynie Norwegia te oto "świeże" rybki serwują na europejskie stoły

Marian Paździoch

11-07-2018 16:02

Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok