Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

11
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Aktualności

Uwaga: w tym tygodniu lepiej nie jeść niektórych owoców morza. Powodują silne zatrucia

Monika Pianowska

12 lipca 2017 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Uwaga: w tym tygodniu lepiej nie jeść niektórych owoców morza. Powodują silne zatrucia

Drugi tydzień lipca obrodził w małże niezdatne do spożycia. http://maxpixel.freegreatpicture.com - CC0 Public Domain

Portal matportalen.no ostrzega przed spożywaniem małży pochodzących z kilku norweskich hodowli, ponieważ zawierają one toksyny sinicowe.
Tylko 7 lipca u 9 osób, które zjadły w restauracjach na południowym wschodzie kraju (w tym kilka w miejscowości Son) owoce morza, zdiagnozowano DSP, czyli biegunkowe zatrucie mięczakami.
Matportalen informuje regularnie o jakości towarów znajdujących się aktualnie w sprzedaży w Norwegii i ewentualnych zagrożeniach, jakie niesie ze sobą ich spożycie. Publikuje ponadto wiadomości, które towary nie nadają się do spożycia i należy je wycofać ze sklepów i lokali gastronomicznych.

En av livets gleder. Plukke sine egne #blåskjell.

Post udostępniony przez Pål chr eggen (@pceggen)

Informacje dotyczące małży aktualizuje w każdy piątek po południu. W bieżących tygodniu na cenzurowanym znalazły się szczególnie owoce morza pochodzące z regionu Sør-Trønderlag.
Ich dystrybucją zajęła się firma Snadder og Snaskum AS (z siedzibą w Rissa). W norweskiej prasie zrobiło się o niej głośno za sprawą toksycznych małży, które trafiły do kilku restauracji w regionie Østlandet i wywołały u grupy konsumentów biegunkowe zatrucie mięczakami.
Połowu mięczaków dokonano za zgodą norweskiego sanepidu, jednak w międzyczasie nastąpił wśród nich gwałtowny rozwój toksyn pochodzących z glonów.

U człowieka (w przypadku DSP) wywołują one biegunki, wymioty, nudności i skurcze żołądka, którym towarzyszą gorączka, bóle głowy i dreszcze. Objawy pojawiają się po 30 minutach od spożycia toksyn i utrzymują się do 4 dni, lecz ustępują samoistnie.

Mięczaki, które znajdują się obecnie na sklepowych półkach w Norwegii, a nie nadają się do spożycia:

● Nazwa produktu: Żywe małże (levende blåskjell) pakowane w siatce i próżniowo
● Produkty oznaczone jako: żywe, świeże małże
● Seria/partia: J7, J1, J2
● Data ważności (siatka): 13.07.17, 14.07.17, 15.07.17
● Data ważności (miska/tacka): 11.07.17, 12.07.17, 13.07.17
● Data produkcji: 03.07.17, 04.07.17 og 05.07.17
● Firma odpowiedzialna/przyjmująca zwroty: Snadder og Snaskum AS

Toksyny sinicowe występują zarówno w słodkich, jak i słonych wodach, a kumulują się w filtrach, w które wyposażone są muszle mięczaków. Wszystkie małże przed trafieniem do sprzedaży muszą zostać przebadane pod kątem ich zawartości przez sanepid.
Niektóre rodzaje zatruć toksycznymi małżami mogą doprowadzić do śmierci, dlatego Mattilsynet odradza samodzielne połowy i spożywanie mięczaków bez wiedzy na temat ich jakości.
Źródło: matportalen.no
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok