Kupiłeś kurczaka w REMA 1000? Sprawdź datę na opakowaniu: może zawierać bakterie E. coli

Rema 1000 Kateryna Lukina
„Będziemy dostarczać bezpieczne jedzenie”
- Będziemy dostarczać bezpieczne jedzenie. Mamy swoje zasady kontroli, więc kiedy coś znajdujemy, ostrzegamy o tym od razu. Pobraliśmy obszerne próbki i wstrzymaliśmy towary do czasu, kiedy będziemy zupełnie pewni, że mięso jest bezpieczne.
O całej sprawie poinformowano norweski sanepid (Mattilsynet).
Produkty, które wycofano ze sprzedaży:
- Mięso mielone z kurczaka,
- Filety z kurczaka,
- Craig's magic dust,
- Craig's garlic BBQ,
- Mrożone udka z kurczaka,
- Mrożone skrzydełka z kurczakach,
- Pakowany w całości mrożony kurczak,
- Filety z udek z kurczaka.
Zagrożenie nie jest duże
– Bakteria E. coli ginie przy obróbce termicznej, a wywoływane przez nią infekcje jelita w większości przypadków nie są niebezpieczne. W rzadkich przypadkach bakteria może jednak doprowadzić do poważnej choroby. Zalecamy wszystkim, aby przestrzegać zaleceń służby zdrowia w kwestii obróbki mięsa oraz skontaktować się z lekarzem w przypadku dyskomfortu lub zachorowania po zjedzeniu aktualnie sprzedawanych produktów.
Źródła: rema.no, nrk.no

To może Cię zainteresować