Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Aktualności

Gløgg, czyli skandynawskie grzane wino

Katarzyna Smól

12 grudnia 2015 07:03

Udostępnij
na Facebooku
Gløgg, czyli skandynawskie grzane wino

fotolia.com - royalty free

Czym najlepiej rozgrzać się w zimny grudniowy dzień? Warto spróbować doprawionego owocami i przyprawami ciepłego, aromatycznego wina.
Gløgg jest niezwykle popularny w Norwegii w czasie Bożego Narodzenia. Można go skosztować na każdym przedświątecznym przyjęciu, nawet w szkole i przedszkolu, (oczywiście wtedy w wersji bezalkoholowej).

Nie jestem jego fanką – jest za słodki i zbyt często jego przyrządzenie ogranicza się jedynie do podgrzania przesłodkiego syropu z butelki.

Polecam jednak wariant z grzanym winem, które może być naprawdę smaczne i co ważne przygotowane i doprawione według własnego uznania. Jako bazę można zastosować poniższy przepis.

Składniki:

- 1 l czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 szklanka mocnej czarnej herbaty
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50-100 ml wódki
- 3-5 łyżek miodu
- 3 mandarynki
- 1/2 pomarańczy
- 6-10 goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Wino podgrzewam z miodem, wlewam herbatę i sok pomarańczowy. Wino nie powinno się zagotować, tylko podgrzać. Mandarynki dzielę na cząstki i lekko rozgniatam widelcem, wrzucam je do garnka z winem wraz z sokiem, który puściły. Dokładam pocięte na plastry pomarańcze, wódkę i przyprawy. Zmniejszam moc palnika do minimum i czekam ok. 10 min. Po tym czasie próbuję i jeśli wino wydaje się zbyt cierpkie, dosładzam miodem.

Przepis możecie wzbogacać dodatkowymi owocami, przyprawami i dosłodzić według uznania. Grzanego wina w takiej wersji trudno sobie odmówić!

Smacznego!
Gotowe grzane wino.
Gotowe grzane wino. Fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok