Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Pyszne ciasto z truskawkami

Katarzyna Smól

07 czerwca 2014 06:21

Udostępnij
na Facebooku
4
Pyszne ciasto z truskawkami


Kiedy zaczyna się sezon na wszelkie "bær" czyli letnie owoce takie jak truskawki, maliny czy jagody, w mojej kuchni króluje jedno ciasto - bardzo lekkie, biszkoptowe, doskonałe na ciepłe dni.





Nie można mu się oprzeć! Można piec je także z owocami mrożonymi. To ciasto zawsze się udaje i to bez zakalca!

Składniki:


- 6 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- 150 ml oleju

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- owoce np. truskawki ok. 0,6 kg, u mnie było to 0,4 kg truskawek i 0,2 kg rabarbaru


ciasto z owocami



Zadbajcie o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (oprócz owoców jeśli użyjecie mrożonych). Najpierw ubijamy same białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, potem po jednym żółtku miksując na najniższych obrotach miksera. Po żółtkach dodajemy olej, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i mieszamy bardzo delikatnie łyżką do połączenia składników.

Ciasto wlewamy do formy (wielkość ok. 24x24), na wierzch wysypujemy pokrojone owoce i lekko dociskamy (jeśli owoce są mrożone to nakładamy je bez rozmrażania).

Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez ok. 50-60 min., czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem. Jest gotowe jeśli patyczek jest suchy, nie ma na nim śladu surowego ciasta. Kiedy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

ciasto z owocami

ciasto z owocami


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.



Zapraszam na moją stronę na facebooku.





Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Maky G

19-06-2017 21:39

Jak czytam "olej" to mi się pieczenia odechciewa.

Anna Bak

09-06-2014 10:49

Nie poddaje watpliwosci, ze ciasto wyjdzie smaczne, ale nie jest to ciasto biszkoptowe, jak twierdzi autorka "ciasto - bardzo lekkie, biszkoptowe"

Ciasta biszkoptowe nie zawieraja tluszczu, pani Kasiu

Renata R.

08-06-2014 21:56

Ciasto ostudzone, spróbowane .... PALCE LIZAĆ

właśnie skończyłem piec.wyszło super.polecam przepis

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok