Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Puszyste muffiny ze śliwkami

agnieszka.kujawa@mojanorwegia.pl

03 października 2015 07:00

Udostępnij
na Facebooku
1
Puszyste muffiny ze śliwkami


W zeszłym tygodniu prezentowaliśmy przepis na ciasto z tymi smacznymi owocami. Dziś pora na muffiny z owocowym akcentem!

Śliwki w wypiekach smakują wybornie i osobiście jestem ich wielką fanką. Spróbujcie użyć ich w bardzo prostych do przygotowania muffinach. Śliwki po upieczeniu są puszyste i wilgotne. Ich słodycz zależy od dojrzałości, wybierzcie więc takie, które najbardziej lubicie :)


Śliwki mieszamy z masą.
fot. Katarzyna Smól


Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka L
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 250 g kwaśnej śmietany (u mnie jogurtu)
- 4 duże śliwki pokrojone na małe kawałki
- 1/4 szklanki brązowego cukru do posypania muffin

Do zrobienia muffin należy wybrać taki rodzaj, który najbardziej się lubi.
fot. Katarzyna Smól


W jednej misce wymieszałam składniki suche, w drugiej mokre wraz z pokrojonymi śliwkami. Następnie połączyłam zawartość obu misek i otrzymałam gęste ciasto. Do formy na muffiny włożyłam papilotki, do każdej nałożyłam ciasto. Każdą muffinę posypałam brązowym cukrem. Piekłam je przez 25 min. w 180 stopniach.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


N N

03-10-2015 23:11

Muffiny??? A gdzie się podziały babeczki? Do pieruna, ludzie!!!

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok