Na surowe mięso trzeba uważać zwłaszcza teraz, kiedy sezon grillowy trwa w najlepsze.
pixabay.com - CC0 Creative Commons
Według raportu przygotowanego przez Norweski Instytut Zdrowia (Folkehelseinstituttet) liczba osób, które w 2016 roku zaraziły się groźnym szczepem bakterii E. coli w Norwegii była rekordowo wysoka. Z czego to wynika i na co powinniśmy uważać?
Roczny raport Folkehelseinstituttet wykazał, że w 2016 roku aż 239 Norwegów dotknęła infekcja spowodowana jedną z najgroźniejszych odmian bakterii E.coli – EHEC. W stosunku do poprzednich lat to niepokojący wzrost – w 2015 problem dotknął 221 osób, a w 2014 roku jedynie 151. Przed bakterią E.coli można stosunkowo łatwo się uchronić – trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej higienie i ostrożności podczas przygotowywania potraw. Zwłaszcza w okresie letnim, kiedy tak bardzo lubimy organizować grille.
Jak uniknąć zagrożenia?
Każdy kto lubi grillować albo po prostu często spożywa mięso, powinien pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które mogą uchronić przed niebezpieczeństwem – to właśnie surowe mięso może bowiem okazać się źródłem bakterii.
EHEC – szczep bakterii E. coli produkujący silne toksyny, które mogą zagrozić bezpieczeństwu ludzkiego zdrowia poprzez wywołanie chorób układu pokarmowego i moczowego, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci.
Zapytaliśmy Folkehelseinstituttet, jakich rad udzieliliby osobom, które chcą być bardziej ostrożne. Oto one:
- Dokładnie dbaj o higienę rąk.
- Nie używaj tych samych sztućców do nakładania jedzenia na grilla i zdejmowania go z rusztu.
- Używaj innych sztućców do przygotowywania mięsa i dodatków.
- Kiedy jesteś za granicą: usmaż, ugotuj, obierz albo zapomnij (nor. Hvis du er i utlandet: Stek det, kok det, skrell det eller glem det)