Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

12
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Planujesz grilla? Norweski Instytut Zdrowia ostrzega: uważaj na surowe mięso

Magda Berbeć

12 sierpnia 2017 08:00

Udostępnij
na Facebooku
Planujesz grilla? Norweski Instytut Zdrowia ostrzega: uważaj na surowe mięso

Na surowe mięso trzeba uważać zwłaszcza teraz, kiedy sezon grillowy trwa w najlepsze. pixabay.com - CC0 Creative Commons

Według raportu przygotowanego przez Norweski Instytut Zdrowia (Folkehelseinstituttet) liczba osób, które w 2016 roku zaraziły się groźnym szczepem bakterii E. coli w Norwegii była rekordowo wysoka. Z czego to wynika i na co powinniśmy uważać?
Roczny raport Folkehelseinstituttet wykazał, że w 2016 roku aż 239 Norwegów dotknęła infekcja spowodowana jedną z najgroźniejszych odmian bakterii E.coli – EHEC. W stosunku do poprzednich lat to niepokojący wzrost – w 2015 problem dotknął 221 osób, a w 2014 roku jedynie 151. Przed bakterią E.coli można stosunkowo łatwo się uchronić – trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej higienie i ostrożności podczas przygotowywania potraw. Zwłaszcza w okresie letnim, kiedy tak bardzo lubimy organizować grille.

Jak uniknąć zagrożenia?

Każdy kto lubi grillować albo po prostu często spożywa mięso, powinien pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które mogą uchronić przed niebezpieczeństwem – to właśnie surowe mięso może bowiem okazać się źródłem bakterii.

EHEC – szczep bakterii E. coli produkujący silne toksyny, które mogą zagrozić bezpieczeństwu ludzkiego zdrowia poprzez wywołanie chorób układu pokarmowego i moczowego, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci.

Zapytaliśmy Folkehelseinstituttet, jakich rad udzieliliby osobom, które chcą być bardziej ostrożne. Oto one:
  1. Dokładnie dbaj o higienę rąk.
  2. Nie używaj tych samych sztućców do nakładania jedzenia na grilla i zdejmowania go z rusztu.
  3. Używaj innych sztućców do przygotowywania mięsa i dodatków.
  4. Kiedy jesteś za granicą: usmaż, ugotuj, obierz albo zapomnij (nor. Hvis du er i utlandet: Stek det, kok det, skrell det eller glem det)
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok