Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Grzyby marynowane w occie

Katarzyna Smól

19 września 2015 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Grzyby marynowane w occie



W tym tygodniu prezentujemy prosty przepis na jesienne przetwory.


Dla mnie marynowane grzyby to smak polskiej jesieni. Rytuały związane ze zbieraniem, czyszczeniem i gotowaniem grzybów, a potem smakowanie ich w zimowe wieczory przywodzi na myśl same dobre wspomnienia. Do octu najlepiej pasują małe, twarde grzybki, które nie wymagają przekrajania ani oddzielania nóżek od kapeluszy.

Składniki:

- leśne grzyby (nigdy ich nie ważę, ale możecie przyjąć ok. 1,5 kg)
- 1 szklanka octu
- 4 szklanki wody
- sól
- liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie
- 2 cebule


pyszne, marynowane grzybki


Grzyby czyszczę i płuczę, jeśli są duże, kroję na mniejsze kawałki. Zalewam je wodą i gotuję ok. 15 min. Podczas gotowania ściągam z wody zanieczyszczenia. Ugotowane wstępnie grzyby przelewam przez sito, płuczę, a następnie ponownie zalewam wodą i gotuję kolejne 15 min. Tym razem dodaję pokrojoną 1 cebulę oraz sól. W osobnym garnku gotuję zalewę złożoną z wody, octu, przypraw i jednej cebuli. Kiedy grzyby są ugotowane, rozkładam je do słoików i zalewam zalewą. Słoiki zakręcam i gotuję je w dużym garnku przez ok. 15 min.


Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Moje gotowanie w Norwegii.

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok