Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

gastronomia - Norwegia

1 Post
bord
(bord)
Wiking
Dzień dobry.
Planuję założyć mały mobilny punkt gastronomiczny w przyczepie,w związku z tym mam pytanie,czy ktoś z tutaj obecnych orientuje się,jakie formalności muszę spełnić.Czy jest jakiś odpowiednik polskiego sanepidu,gdzie musiałbym jakieś badania zrobić,a także,czy o pozwolenie na sprzedaż muszę pytać w kommune,no i także podłączenie prądu?Trochę chaotycznie opisałem,ale jeżeli jest ktoś, kto wie w którym kościele dzwony biją,zapewne naprowadzi choć trochę...że działalność muszę mieć-to sprawa oczywista..Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 1  
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów
Katarzyna ...
(Midnight)
Początkujący
Wiem, że odpowiednik sanepidu nazywa się w Norwegii Aktimex, czy Actimex jakoś tak o ile Ci to coś pomoże. Kontrolują czystość, temperatury i ogólnie wszystko co związane z przechowywaniem jedzenia, rutynami w sklapie, używanymi środkami czystości itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -4  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
Natali B
(Natali666)
Początkujący
mysle ze najrozsadniej zapytac tutaj : www.mattilsynet.no/mat_og_vann/
bo musisz miec pozwolenia na produkcje i sprzedaz jedzenia,
mozesz tez zapytac tutaj www.facebook.com/groups/429377250557107/?fref=ts
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
lukasz11111
(lukasz11111)
Wiking
czesc tez planuje cos takiego moze wiesz gdzie z tym ruszyc
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -9  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
serwus21
(serwus21)
Wiking
aby poprowadzic działaność w gastronomii potrzeba specjalnych oprogramowań, dobre oferuje firma insoft - www.insoft.com.pl/ , dla każdego sklepu lub restauracji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -3  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
as696
(as696)
Wiking
Witam,
sprawa wygląda tak:
- trzeba pierw otworzyć działalność i mieć numer firmy
- wystąpić do komuny na której będzie prowadzona działalność o pozwolenie
- złożyć wniosek do mattilsynet
a tu poniżej jest link co trzeba dokładnie zrobić i jakie warunki spełnić
www.mattilsynet.no/mat_og_vann/
- jeśli chodzi o podłączenia do prądu to trzeba już gadać z właścicielami miejsca w którym przyczepa ma stanąć, jeśli to komunalne to do komuny jeśli prywatne to z właścicielem działki

i w przyczepie nie ma produkcji żywności to samo w food trucku tylko serwuje się jedzenie z gotowych produktów/półproduktów, a tu są już potrzebne umowy np. z firmą która dostarcza pieczywo, lub sałatki lub mięso lub cokolwiek. sami nie możemy tego robić.

a jeżeli byśmy chcieli to trzeba mieć do tego lokal i zaplecze, czyli pomieszczenie sterylne, kafelki, urządzenia , odbiory....itd


żadnych programów i innych nie potrzebne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
serwus21
(serwus21)
Wiking
secondo napisał:
serwus21 napisał:
aby poprowadzic działaność w gastronomii potrzeba specjalnych oprogramowań, dobre oferuje firma insoft - www.insoft.com.pl/ , dla każdego sklepu lub restauracji.
Jeszcze raz do bolu.I gdzie tu lamanie ?
Aby prowadzic dzialalnosc w gastronomii,trzeba przede wszystkim umiec gotowac.


To też !
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 1  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok