Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Polsko-norweski

Kalendarz 2026

Sprawdź
Autopromocja

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
piotr langa Laurka Laurka miralsa (1700 niezalogowanych)
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Tomek1986 napisał:
No to na koniec zadam jeszcze jedno pytanie. Ktoś napisał tutaj, że materiały do wartości 6 tys koron nie podlegają tej opłacie 25 procent na granicy. A jeśli przyjdzie do mnie z kontrolą Skatt, a ja powiem ze wszystko czego użyłem do budowy domu przywoził mi partiami z Polski kolega i każda partia miała wartość maksymalnie 6 tys koron ,dlatego nie płaciłem ani razu tych 25 procent od wartosci materiałów na granicy, czy mogą mi w to uwierzyć?Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za dyskusje.

Teoretyczni: jezeli podzielisz te przejazdy np. na 100 x, to musisz miec potwierdzenie skad te 600 tys miales.
Poza tym na te polskie materialy (zaznaczam nie wnikam jakie) moga zazadac certyfikatu zgodnosci z norweskimi normami. Do kazdego etapu budowy musisz mic osobe z tzw sentral godkjenning.
Np. przywieziesz belki do konstrukcji dachowej, a tu sie okaze, ze nie spelniaja normy i nie mozesz ich uzywac.
Jezeli chodzi o sprzedaz, to musisz miszkac w tym domu min. 1 rok przez ostatnie 2 lata zeby otrzymac profit ze sprzedazy, czyli np. Udalo ci sie jakims cudem wybudowac dom, np. za te 600.000 (i to jak najbardziej, jak widzimy starasz sie zanizyc koszta budowy), a sprzedaz go za 2.600.000, to tymi 2 mln. musisz sie podzielic z panstwem. Nie mowiac juz o kosztach dzialki
Tutaj podalam, tylko kilka punktow, a w twoim "projekcie" jest cala masa takich haczykow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ano właśnie ...
..." zamiast samemu poczytac "...
---
Nawet Moja szanowna ... KRYSZTAŁOWA KULA ... zbuntowała się i wyłączyła Tak Kompa jak i net ...
---
Wszystko można zrobić Legalnie i Tanio .
Norweg w Mojej Wiosce , Kupił w Estonii cały Dom , razem z montażem przez firmę która to produkuje .
Elementy przyjechały w kontenerach , i na miejscu budowy , były otwierane przy asyście celników .
Ludzie zamieszkali legalnie na pobliskim kempingu i postawili wszystko jak należy .
Materiał miał legalne pochodzenie i atesty zgodne z Norweskimi ...
TYLKO Papę i jej system mocowania mieli do dupy ...
Dlatego Moja Firma kładła papę stąd i Moje Info ...
Podobno , Kosz postawienia tego domu , to tylko 40% Całości , tego co trzeba było by , zapłacić za materiały i wykonawstwo przez Norów .
W to weszły również wszystkie opłaty celne i Norweski nadzór Budowlany .
---
Wszystko trzeba robić z głową i zgodnie z danymi wytycznymi celnymi .
---
Przystępując do inwestycji trzeba poznać wszystkie LEGALNE MEANDRY DANEGO ZAGADNIENIA .
---
A nie zasłyszane gdzieś na Forum , poprzez ... SZANOWNĄ KRYSZTAŁOWĄ KULĘ ...
---
Forum może jedynie służyć za pomoc w ukierunkowaniu poszukiwań .
Reszta niestety ... to tylko TWARDE PISANE PRZEPISY tak skarbowe jak i graniczne .
---
Dobra ... kończę bo Szanowna Kula zaczyna znowu mrugać złowrogo ...!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Tomek Kraszewski
(Tomek1986)
Wiking
Maryna i Gabriel, dziękuję wam za wasze odpowiedzi. Nareszcie ktoś napisał coś konkretnego, a nie tylko bzdury wypisywane przez zakompleksionego zazdrośnika Jaste.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
miralsa
(miralsa)
Nowicjusz
Planuję budowę domu i zastanawiam się czy brać zwykłego wykonawcę czy firmę która specjalizuje się w domach jednorodzinnych. Czy faktycznie jest jakaś różnica?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
holdigreti
(holdigreti) Online
Początkujący
Różnica jest naprawdę spora. Firma specjalizująca się w domach jednorodzinnych ma ogrankę wszystkie etapy i wie ile czasu potrzeba na poszczególne rzeczy. Sama budowa surowego domu to około 4-6 miesięcy jeśli pogoda nie namieszała. Potem wykończeniówka to kolejne 3-4 miesiące minimum. Jak weźmiesz kogoś kto na co dzień robi magazyny to może nie wiedzieć że np. tynki muszą schnąć konkretny czas albo że instalacje trzeba robić w określonej kolejności. W sumie musisz liczyć się z tym że od startu budowy do wprowadzenia minie spokojnie rok, czasem nawet półtora roku. Sprawdź paro.pl/oferta/rezydencje-budownictwo-jednorodzinne/ gdzie mają doświadczenie w takich realizacjach i znają realne terminy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
holdigreti
(holdigreti) Online
Początkujący
Różnica jest naprawdę spora. Firma specjalizująca się w domach jednorodzinnych ma ogrankę wszystkie etapy i wie ile czasu potrzeba na poszczególne rzeczy. Sama budowa surowego domu to około 4-6 miesięcy jeśli pogoda nie namieszała. Potem wykończeniówka to kolejne 3-4 miesiące minimum. Jak weźmiesz kogoś kto na co dzień robi magazyny to może nie wiedzieć że np. tynki muszą schnąć konkretny czas albo że instalacje trzeba robić w określonej kolejności. W sumie musisz liczyć się z tym że od startu budowy do wprowadzenia minie spokojnie rok, czasem nawet półtora roku. Sprawdź paro.pl/oferta/rezydencje-budownictwo-jednorodzinne/ gdzie mają doświadczenie w takich realizacjach i znają realne terminy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok