Polskie i norweskie dania na liście 100 najgorszych potraw w 2023 roku
Użytkownicy portalu TasteAtlas negatywnie oceniają m.in. smalahove i kiełbasę parówkową. Fot. Ole Amundsen (Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0 DEED)/Mariuszjbie, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Osiem pozycji niżej znajdziemy zupę truskawkową z makaronem. Twórcy zestawienia zwracają uwagę, że danie powstaje z połączenia truskawek, kwaśnej śmietany i cukru, a opcjonalnie można dodać do niej miętę.
Na 30. miejscu rankingu 100 umieszczono polską kiełbasę parówkową. – Kiełbaski po umieszczeniu na talerzu wydzielają parę, stąd nazwa parówkowa – tłumaczy TasteAtlas.
Norwegia słynie z niesmacznej kuchni?
25. i 26. miejsce zajęły kolejno smalahove i lutefisk. Pierwsze z dań to tak naprawdę głowa owcy. Proces przygotowawczy trwa kilka miesięcy. Głowa jest w tym czasie czyszczona, moczona w solance i obsuszona. Zjeść można w niej wszystko – łącznie z oczami.
Lutefisk, zwany również rybą mydlaną, to popularna w Norwegii potrawa, która podawana jest głównie w okresie Bożego Narodzenia. O jej wyjątkowości świadczy m.in. długi i skomplikowany okres przygotowawczy. Jeśli chcemy zrobić lutefisk od podstaw, potrzebujemy 12 dni. Podstawą dania jest sztokfisz, czyli suszony dorsz. Następnie, moczymy go kilka dni w wodzie, macerujemy w ługu sodowym i ponownie moczymy w wodzie. Po wszystkim, lutefisk ma konsystencję galarety.
82. lokata przypadła sandkaker. Tradycyjne norweskie ciasteczka przyrządza się z połączenia mąki, masła, jajek, cukru i blanszowanych, mielonych migdałów. W kraju fiordów spożywa się je głównie w okresie świątecznym.
Źródła: TasteAtlas, MojaNorwegia.pl
To może Cię zainteresować
15-01-2024 12:02
10
0
Zgłoś
14-01-2024 10:07
7
0
Zgłoś