Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Życie w Norwegii

Kurczak „halal” czy „zwykły” kurczak?

Udostępnij
na Facebooku
10
Kurczak „halal” czy „zwykły” kurczak?



– Norwegowie, którzy nie są muzułmanami też mogą przecież spożywać mięso halal – tak uważa spółka Nortura, która sprzedawała kurczaka halal bez oznaczenia z jakiego uboju pochodzi mięso.


– Jeśli chodzi o ubój, to należy podkreślić, że również wykonując go zgodnie z muzułmańskimi regułami zachowuje się takie same zasady higieny jak w przypadku mięsa ubijanego w sposób europejski – mówi Randi Edvardsen z Mattlinsynet. Edvardsen apeluje jednak do muzułmanów w Norwegii aby dostosowali się do norweskich przepisów i przed ubojem zwierzęcia stosowali uśpienie (co wśród ortodoksyjnych wyznawców Islamu jest zakazane gdyż uważają, że zwierzę w momencie upuszczania krwi musi być przytomne).

drób
foto: pixabay.com 


Modlitwa jedyną różnicą? 

Mehtab Afsar, sekretarz generalny w Norweskiej Radzie Islamskiej nie rozumie o co chodzi w tym całym zamieszaniu. Według niego, jedyną różnicą w uboju jest odmówienie pewnej formuły religijnej, która nazywa się „bismillah” 

Na pytanie: „Dlaczego kurczak musi być przytomny podczas uboju?”, sekretarz odpowiada: – Komitet Imamów w Norweskiej Radzie Islamskiej zdecydował, że zgodnie z islamskim prawem, zwierzę musi żywe i świadome podczas wykonywania uboju rytualnego. Jednak jeśli np. serce danego kurczaka dalej pracuje, a ten jest pod wpływem narkozy i nadal żyje, zabicie go nie jest sprzeczne z islamem. 


formuła bismillah - kaligrafia
foto: wikimedia.org 

Nie oszukujemy ludzi 

Problemem dla Norwegów staną się również produkty wytwarzane z mięsa. 

– W parówkach z kurczaka może znaleźć się także mięso „halal”. Jeśli w danym zakładzie mięsnym będzie nadwyżka mięsa z uboju rytualnego – wyjaśnia Kjell S.Rakkenes, dyrektor wykonawczy marki Nortura. 

– To jest to samo mięso, ten sam smak, nie widzę w tym nic złego – dodaje Rakkenes. 

– Ale kiedy klient myśli, że kupił zwyczajne mięso, a dostaje produkt halal to według Pana nie jest to oszustwo? – spytał dziennikarz nrk.no. 

– Myślę, że wielu klientów nie będących muzułmanami w ogóle nie myśli o tym w jaki sposób dokonano uboju zwierzęcia, które zakupili w sklepie. Reszta świata już ubija w ten sposób, wystarcz spojrzeć chociażby na Szwecję czy Danię. Ludzie też wracają tam do domów z kurczakami zabitymi w uboju rytualnym. To zupełnie normalne – podsumowuje dyrektor. 


źródło: nrk.no
źródło zdjęcia frontowego: fotolia - royalty free


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Jon Doe

27-06-2014 17:30

kryss napisał:
jeszcze troche i bedzie tylko i wylacznie halal,wiec problemu nie bedzie

halal lub wlasne pazurki


wieprzowina halal wczraj była w promocji, w remie po 19.90kr/kg

kryss d

27-06-2014 17:18

jeszcze troche i bedzie tylko i wylacznie halal,wiec problemu nie bedzie

halal lub wlasne pazurki

Greg Cruel

27-06-2014 11:14

Tak mi odpisali z firmy

Takk for henvendelsen og beklager din negative opplevelse av Nortura. Denne
saken gjelder Prior produkter.

Halal-velsignet kjøtt selges under merkevaren Alfathi. Det er i perioder
brukt råvarer fra overskuddet fra dette inn i andre produkter. Det er
viktig for oss å understreke at slakting av halal-velsignet kjøtt foregår
på nøyaktig samme måte som annen slakting.

Halal-velsignet kylling utgjør 1,5 % av total kyllingslakt i Nortura. Det
halal-velsignede kjøttet som benyttes i merkevareprodukter utgjør promiller
av vårt totale slaktevolum. Dette har kun i perioder blitt benyttet når vi
har hatt et overskudd av halal-velsignet kjøtt, og alternativet ville vært
å kaste kjøttet, som er nøyaktig samme råvare.

Matsvinn er et stort dilemma for Nortura, og noe vi jobber med å unngå.
Halal-velsignet kjøtt er slaktet på nøyaktig samme måte som annet kjøtt.
Den eneste forskjellen er at det blir sagt en velsignelse for de dyrene som
blir definert som halal. Nortura følger alle norske regler og forskrifter
for dyrevelferd i våre slakteprosesser. Norsk matproduksjon har de høyeste
standarder for dyrevelferd i verden. Dette er en posisjon vi er meget
stolte over, og aldri går på kompromiss med.

Nortura har hatt en praksis hvor vi har holdt halal-velsignet slakt og
ordinær slakt atskilt i varestrømmene. Praksisen har i senere tid blitt
endret, og overskudd fra Alfathi-produksjonen har i perioder blitt brukt i
våre andre produkter, heller enn å kaste mat som har akkurat samme kvalitet
som alt annet kjøtt.

Det er ingen krav til merking av produkter som inneholder noe
halal-velsignet kjøtt.

Ønsker deg en fin sommer.

Med vennlig hilsen
Joanna
Nortura Forbrukersenter

BEATA K

26-06-2014 20:23

Niech oni sobie te durne łby odrabią i pozżerają nawzajem i tylko oczywiscie na przytomno,przygłupy jedne.

full casco

26-06-2014 18:15

Przypomnę tyko Polakom, że żywność halal według polskiego prawa dla Polaków jest zabroniona !!!tzn ze ty najpierw kurczaka usypias i potem leb odrabiesz?


Łukasz Marek

26-06-2014 17:16

Przypomnę tyko Polakom, że żywność halal według polskiego prawa dla Polaków jest zabroniona !!!

full casco

24-06-2014 19:21

stefan baczek

24-06-2014 16:40

kuzwa !! to niech wpierda..ają trawe jak im zle.to oni są tu gośćmi tak jak i my .na drzewo z brudasami

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok