Rosną ceny żywności w Norwegii: koszyk artykułów spożywczych jest tu droższy o 230 proc. niż w Polsce
Żywność w Norwegii jest droższa niż w Unii Europejskiej. Fot. fotolia - royalty free
– Ceny towarów w Norwegii rosną, podczas gdy ceny w Unii Europejskiej pozostają bez zmian lub nieznacznie wzrastają. Różnice w cenie pojawiają się zwłaszcza na podstawowych produktach, takich jak nabiał czy mięso – powiedziała konsultantka NIBIO, Stine Evensen Sørbye.
Ceny żywności rosną – drożeje nabiał, mięso, warzywa i owoce
Najbardziej wzrosła cena ryb, bo o 6,3 proc. O 5 proc. wzrosła cena owoców i warzyw. Owoce i warzywa dzielą się na trzy kategorie: „świeże owoce” – tutaj ceny wzrosły o 5 proc., „świeże warzywa” – na przełomie stycznia i lutego ceny wzrosły o 4,2 proc. Ostatnią kategorią są mrożonki i przetworzone owoce. Tutaj ceny wzrosły na poziomie 4,5 proc.
Na przełomie stycznia i lutego 2016 wzrosła także cena mięsa – o 2,8 proc. Z kolei w ciągu dwunastu ostatnich miesięcy cena wszystkich rodzajów mięs wzrosła o 5 proc. Cena wołowiny wzrosła o 3,3 proc., przetwory z mięsa wołowego kosztują o 4,5 proc. więcej. Drób podrożał o 7,4 proc., wieprzowina o 5,3 proc., a cena baraniny o 3,9 proc.
Wzrost cen zanotowały także przetwory mleczne. Według danych NIBIO w ciągu dwunastu ostatnich miesięcy cena masła wzrosła o 0,01 proc., sera o 2,4 proc., mleka, jogurtu i śmietany o 1,9 proc.
230 proc. drożej niż w Polsce
„Ceny żywności są w sam raz”
Źródła: NIBIO, SSB, nationen.no, thelocal.no
To może Cię zainteresować
07-04-2016 08:27
0
-1
Zgłoś
07-04-2016 06:21
1
0
Zgłoś
06-04-2016 16:43
21
0
Zgłoś