Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Życie w Norwegii

Alkohol od 6 rano w niedziele i święta? Tak chce Partia Postępu

Klaudia Synak

17 kwietnia 2017 08:00

Udostępnij
na Facebooku
1
Alkohol od 6 rano w niedziele i święta? Tak chce Partia Postępu

Alkohol od 6 rano w niedziele i święta? MN

Partia Postępu chce zezwolić na sprzedaż alkoholu w restauracjach w niedziele i święta już od godziny 6 rano. Wiadomość o tym zbiegła się z najnowszymi doniesieniami z Instytutu Zdrowia Publicznego (Folkehelseinstituttet) o tym, że ilość spożytego alkoholu w kraju rośnie.
Ten moduł wyświetla się tylko na wersji dla telefonów
Reklama
Partia Postępu (Fremskrittspartiet) ogłosiła, że chce zezwolić na sprzedaż alkoholu w restauracjach od 6 rano w niedziele i święta.

Propozycja Partii jest zgodna z obowiązującym już prawem. Według Ustawy o alkoholu (Alkoholloven), w Norwegii można pić napoje alkoholowe poniżej 22 proc. od 6.00 rano.

Sprzedawcy niezadowoleni

Zmiany proponowane przez Partię Postępu nie zadowalają restauratorów.

– Liberalne godziny otwarcia są dobre, ale nie są dla nas najważniejsze. Gdybyśmy mogli sami wybierać, to przedłużylibyśmy czas otwarcia restauracji o godzinę wieczorem – mówi Bo Vivike, właściciel kilku klubów w Oslo w rozmowie z NRK.

Vivike zwraca uwagę na pewne wady w propozycji partii. Jego zdaniem restauratorzy mają pewną odpowiedzialność społeczną, a kilka dodatkowych godzin otwarcia w święta narodowe może nie być warte późniejszych konsekwencji.

– Jeśli będziemy otwarci w tych godzinach, to trzeba pamiętać, że nie będziemy sprzedawać wtedy tylko szampana do świętowania. Otwieramy się również na alkoholików, którzy będą mogli pić od samego rana – mówi Vivike.

Norwegowie więcej piją

Propozycje polityków pasują do najnowszych informacji podanych przez Instytut Zdrowia Publicznego (Folkehelseinstituttet, FHI). FHI w swoim raporcie opublikowanym 1 marca informuje, że Norwegowie piją coraz więcej alkoholu.

Według ich danych, przeciętny mieszkaniec Norwegii powyżej 15. roku życia kupił w 2016 roku 6,79 litra czystego alkoholu. Odpowiada to 73 butelkom wina lub 150 litrom piwa.

Przeciętny Norweg kupuje rocznie 6,79 litra czystego alkoholu:

- 3,1 litra w sklepach spożywczych i restauracjach;
- 2,92 litra w Vinmonopolet;
- 0,38 litra w sklepach bezcłowych na lotniskach;
- 0,08 litra na promach;
- 0,22 litra w sklepach na granicy ze Szwecją;
- 0,08 litra w innych krajach na świecie.

~FHI

– Największy wpływ na wzrost ilości wypitego alkoholu między 2015 a 2016 rokiem miała sprzedaż piwa w sklepach. W 2015 roku sprzedano 236 775 000 litrów piwa, zaś w 2016 aż 245 858 000 – mówi Daniel Bergsvik z FHI.

Dane Instytutu uwzględniają również sprzedaż alkoholu na granicy ze Szwecją, na promach, sprzedaż w innych krajach i sklepach bezcłowych na norweskich lotniskach.

Obecnie napoje alkoholowe są sprzedawane w restauracjach w różnych godzinach: w Bergen w święta można pić piwo i wino od 7.00 rano, w Kristiansand od 9.00 rano, zaś w Oslo sprzedaż alkoholu zaczyna się od 12.00.

Źródła: nrk.no, FHI
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Eldur Sevarsson

17-04-2017 09:42

Jaka restauracja w Norwegii w swieta jest otwarta od 6 rano?
Przyznam sie ze takiej jeszcze nie widzialem...

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok