Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Zdrowie

Złe nawyki żywieniowe Norwegów

Udostępnij
na Facebooku
5
Złe nawyki żywieniowe Norwegów


Norwegowie jedzą za dużo tłuszczów nasyconych - niesie to za sobą ryzyko zachorowania na raka. Jak powinna więc wyglądać dieta idealna według norweskiego ministerstwa zdrowia?


- Niestety, nasza dieta zawiera za dużo tłuszczów nasyconych, więcej, niż jest to zalecane przez ministerstwo zdrowia - powiedział Bjørn Guldvog, szef norweskiej inspekcji zdrowia.

Helsedirektoratet, czyli norweskie ministerstwo zdrowia, opublikowało raport dotyczący nawyków żywieniowych Norwegów.

Bjørn Guldvog
Bjørn Guldvog, fot. helsedirektoratet.no

Zwiększone ryzyko zachorowań na raka


Od lat 50. spożycie mięsa przez Norwegów dwukrotnie urosło. Większość to mięso czerwone.

- Większe spożycie mięsa zwiększa ryzyko zachorowań na raka jelita grubego i okrężnicy, większe spożycie ryb zmniejsza za to ryzyko chorób wieńcowych. To źle, że jemy więcej mięsa niż ryb - powiedział Guldvog.

Guldvog przypomina, że oleje roślinne i tłuste ryby są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

- Zamiana większości tłuszczów nasyconych na nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia, że ryzyko zachorowań na choroby wieńcowe znacznie się zmniejsza. Dieta jest też dzięki temu dobrze zbilansowana.

Popularne jagody


Norwegowie jedzą więcej sera, margaryny, olejów roślinnych, słodyczy, owoców i jagód. Masło i czysty cukier tracą na popularności. Na norweskich talerzach nieustannie goszczą warzywa takie jak marchewka czy kalafior.

Miska z jagodami

- Przemysł żywnościowy w Norwegii długo się starał, aby jagody były dostępne w większości sklepów. Starania odbiły się na statystyce, widzimy tez dzięki temu, jaki wpływ na wybory konsumentów mają działania firm dostarczających żywność - mówi Guldvog.

Rady ministerstwa


Młode kobiety jedzą za mało ryb. To zła wiadomość, bo składniki odżywcze zawarte w mięsie ryb pozytywnie wpływają na rozwój płodów i noworodków.

Jakie są inne zalecenia żywieniowe ministerstwa zdrowia? Wytyczne są następujące: noworodki powinny być karmione piersią. Powinno się spożywać więcej warzyw, owoców, jagód i pełnego ziarna zbóż. Przetworzone produkty ziemniaczane powinno się zastąpić ziemniakami w prostszej formie. Powinno się jeść więcej ryb, margaryny i olejów roślinnych. Produkty mleczne powinno się wybierać w formie odtłuszczonej, należy też ograniczyć spożycie tłustego mięsa. Należy ograniczyć spożywanie cukru i soli.

Makrela w pomidorach suszonych
Makrela, fot. Sylwia Jedynak

Norweska kuchnia nie należy do najbardziej wyrafinowanych na świecie, używa się w niej znacznie mniej przypraw niż w daniach np. kuchni polskiej, ale jest znacznie bogatsza w owoce morza. Jak podobają Wam się zalecenia norweskiego ministerstwa zdrowia?


Źródło: nrk.no, zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


agnieszka wojcik

05-03-2015 22:53

W NORWESKICH HODOWLANYCH LOSOSIACH JEST DARMOWA WKLADKA etoksykina, diooksyny,dieldryna, toksafen, PCB, aldryna. Widac, ze norwedzy nie tacy glupi, zeby sie truc. obejrzyjcie "CALA PRAWDA O RYBACH" mozna jesc tylko zlowiona w Fiordzie i to nie w tych gdzie jest hodowla laksa bo tam 15 m odpadow gowienek, pestycydow, antybiotykow .....

Anna Bak

26-01-2015 22:26

cysiek2 napisał:
Chińczycy, w obawie przez wirusem, zaprzestali importu norweskich łososi.

Eksport norweskich łososi drastycznie spadł, gdy we wrześniu 2014 roku w chińskich mediach rozeszła się informacja o rybach zarażonych wirusem eboli.


Tragedia...
I jak ta Norwegia sie tego podzwignie teraz ?

cyc cyc

26-01-2015 21:21

Chińczycy, w obawie przez wirusem, zaprzestali importu norweskich łososi.

Eksport norweskich łososi drastycznie spadł, gdy we wrześniu 2014 roku w chińskich mediach rozeszła się informacja o rybach zarażonych wirusem eboli.

Dorota Hansen

26-01-2015 20:48

Ja tam od lat jem karpia z portu. Czasem ogorki i gotowe pierogi z czyms nieokreslonym, ale bardzo dobrym. Kapuste z beczki lubie, w niej wiele zdrowych witamin jak mowia madrale.

Zapijam czym sie da, aby tylko to bylo w kolorze bialym. Woda tez moze byc.

Zalecen nikogo nie slucham bo ja i tak wiem wszystko najlepiej.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok