Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Praca w Norwegii

Kucharz potrzebny od zaraz

zosia@mojanorwegia.pl/ZosiaMN

28 kwietnia 2014 11:42

Udostępnij
na Facebooku
1
Kucharz potrzebny od zaraz


W Norwegii potrzeba zawodowych kucharzy, także z zagranicy.




Firmy pośredniczące w znalezieniu pracy przez lata znalazły pracę wielu pracownikom budowlanym. W Norwegii zatrudniono także kucharzy z zagranicy.

Język to podstawa


Bruno Pereira przyleciał do Norwegii z Portugalii. Znalazł pracę poprzez firmę Adecco. Pracuje teraz w Bergen i jest zadowolony.

- Teraz w Portugalii jest ciężko o dobrą pracę. Bardzo się cieszę, że mam możliwość pracy w Norwegii - opowiada Bergensavisen.

Wiele firm rekrutujących, na przykład Adecco, wymagają znajomości języka angielskiego. Ale w Norwegii najlepiej się pracuje znając oczywiście norweski. Zwłaszcza jeśli pracuje się w kuchni. Tu praca może być stresująca, klienci narzucają tempo i mają różne wymagania - warto znać chociaż podstawy języka, by nie popełniać błędów.

- Potrafię norweskie słowa, których używamy w kuchni. Na przykład lapskaus, dampet, svin i gulrøtter - mówi Pereira bergeńskiej gazecie.

kucharz
wikimedia.org


Doświadczenie


Pereira, z którym rozmawiała Bergensavisen, jest kucharzem z wykształcenia i ma za sobą długoletnie doświadczenie z pracy w restauracjach 4 i 5 gwiazdkowych.

- Pracowałem przez chwilę na lotnisku, a potem pojawiła się możliwość pracy w Norwegii. Po przejściu wielu testów, dwukrotnie przeprowadzono ze mną rozmowę i w połowie lutego zadzwonili do mnie z informacją, że dostałem pracę w Norwegii.

Lepsze życie w Norwegii?


Pereira opowiada w Bergensavisen o tym, że znaczącą różnicą jest pensja - w Norwegii Portugalczyk zarabia 2 razy więcej. Inne są także warunki pracy. Jednak jeśli chodzi o jedzenie, można znaleźć dużo podobieństw.

- Wiele potraw z Portugalii przypomina tradycyjne norweskie jedzenie, jak na przykład ziemniaczane pulpety i lapskaus.

Portugalczyk chwali także dostępność świeżych produktów i profesjonalne podejście do przygotowania jedzenia.

Kucharz potrzebny od zaraz


- W branży brakuje od 4 do 5 tysięcy kucharzy, a jeszcze więcej w sezonie - mówi Trygve Flood, który zajmuje się rekrutacją w Adecco, a z wykształcenia jest... kucharzem.

- Brak kucharzy jest dziś w Norwegii dotkliwy.

Jest niewielu chętnych do pracy, niewielu kształci się w zawodzie kucharza, a coraz więcej osób odchodzi od tego trudnego zawodu.

- To sprawia, że stoimy w obliczu realnego niebezpieczeństwa, że w norweskich restauracjach i hotelach jakość znacznie spadnie.

Zawód przede wszystkim


Biuro pośredniczące rekrutuje do Norwegii tylko wykształconych kucharzy. Wymaga także języka angielskiego i doświadczenia za granicą.

Firma ma duże doświadczenie w rekrutacji pracowników w Polski - poszukuje więc kucharzy i tutaj.

- Mamy dobre doświadczenia w pracy w Polakami. Mają wysokie morale i są stabilnymi pracownikami. Mimo że na początku niektórzy mogą być sceptyczni, jeśli chodzi o zatrudnienie kucharza z Polski, szybko się to zmieni, kiedy przyjmie go do pracy - chwali Polaków Flood.

Inne podejście do pracy

Największym wyzwaniem przy rekrutacji zawodowych kucharzy z zagranicy nie jest wcale inna kultura jedzenia. Trzeba nauczyć się przygotowywać lokalne potrawy, kiedy zaczyna się w nowym miejscu, ale nie są one aż tak skomplikowane.

- Największym wyzwaniem może być fakt, że trzeba samemu podejmować decyzje. A wielu z tych kucharzy pochodzi z kultur, gdzie niechętnie myśli się i wykonuje czynności samodzielnie, a raczej wykonuje się polecenia szefa - mówi Flood.

Oprócz testu dotyczącego jedzenia, kandydaci na kucharzy zapraszani są na dwa wywiady - jeden z pracownikiem biura w Polsce i jeden z Floodem. Zanim ewentualnie otrzymają ofertę pracy, idą na tygodniowy kurs.

kucharz
ba.no


Jak znaleźć pracę?


Tak wygląda rekrutacja poprzez firmę Adecco, jednak warto poszukać ofert na własną rękę i kontaktować się bezpośrednio z pracodawcą.

Pomocne mogą okazać się portale finn.no czy jobbnorge.no. Warto przeglądać zakładkę PRACA na portalu mojanorwegia.pl, gdzie dodawane i krótko tłumaczone są ogłoszenia z norweskich portali. Po znalezieniu oferty, należy skontaktować się z pracodawcą - portal mojanorwegia.pl nie jest ani pośrednikiem w znajdowaniu pracy ani autorem ogłoszenia.

praca


Pracodawca może wymagać od nas fagbrev - tutaj możecie przeczytać, co to jest i jak zdobyć taki dokument.

Jeżeli na poważnie myśli się o znalezieniu pracy w Norwegii, trzeba poznać minimum angielski (zwłaszcza do pracy jako kucharz). Warto także pomyśleć o nauce języka norweskiego - na naszym portalu ogłasza się wiele szkół, które mogą być w tym pomocne.

A jakie są wasze doświadczenia w poszukiwaniu pracy w Norwegii? Czy ktoś z was pracuje w tym kraju jako kucharz?



Źródło: ba.no; zdjęcie frontow: wikimedia.org





Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


mariusz mario

29-04-2014 15:00

No kucharze najeżdżajcie Norge kuchnie stoja dla Was otworem ha ha

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok