Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Tartaletki z pieczonym łososiem

Katarzyna Smól

24 stycznia 2015 06:03

Udostępnij
na Facebooku
Tartaletki z pieczonym łososiem


Dziś mała propozycja na karnawałowe spotkania. To mini przekąska bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją urozmaicać świeżymi ziołami i warzywami w zależności od potrzeb i gustów kulinarnych. Znakomicie pasuje w towarzystwie sosów np. czosnkowego lub chrzanowego. 


Składniki na 24 tartaletki

Masa łososiowa:

  • 300-400 g łososia;
  • sól, pieprz, cytryna do przyprawienia;
  • 3 łyżki serka typu philadelphia;
  • 1 jajko;
  • koperek.

Łososia natarłam solą, pieprzem i cytryną, owinęłam folią i upiekłam w piekarniki. Piekłam krótko, tylko na tyle, aby mięso łatwo było rozdrobnić, ale żeby nie straciło soczystości. Rozdrobniłam je kiedy ostygło, dodałam jajko i serek, przyprawiałam pieprzem cytrynowym i koperkiem. Masę odstawiałam do lodówki.

Tartaletki z łososiem

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej wieloziarnistej np. z otrębami;
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego;
  • 100 g miękkiego masła;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • szczypta soli;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Tartaletki piekłam w formie na muffinki nasmarowanej masłem. Wszystkie składniki zagniotłam i rozwałkowałam na na grubość ok. ok 0,5 cm. Wykrajałam szklanką krążki, które kładłam na dno foremek. Na ciasto nakładam po łyżce farszu. Tartaletki piekłam 25 min. w 190 stopniach. Gotowe posypałam drobno posiekanym porem i papryką.

Tartaletki z łososiem

Smacznego!

Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.

zdjęcie: Katarzyna Smól

 
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok