Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Smacznego! Norwegia świętuje dzisiaj dzień gofra

Udostępnij
na Facebooku
1
Smacznego! Norwegia świętuje dzisiaj dzień gofra


Vaffel, czyli gofr obchodzi dziś swój dzień. Przyłączcie się do świętowania - poznajcie historię gofrów i popularne w Norwegii przepisy.


Vaffel to coś, co uwielbiają (prawie) wszyscy Norwegowie. Przepis na pieczone ciasto naleśnikowe wywodzi się co prawda ze Szwecji, ale to Norwegowie pokochali pieczone wafle w kształcie serca i do nich należy światowy rekord w wielkości gofra.

Jeden gofr, wiele możliwości


Przygotowanie gofrów nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, a pierwszy popularny w Norwegii przepis pochodzi z XVIII-wieku, znaleziono go w Stavanger. Według ówczesnego przepisu prawdziwe gofry składały się z mąki pszennej, cukru, masła i jajek i doprawiano je kardamonem, gałką muszkatołową, goździkami, anyżem i imbirem.

Najpopularniejszym sposobem przyrządzania i doprawiania gofrów to ten na słodko. Mieszkańcy Moss zajadają się, zwłaszcza podczas meczy lokalnej drużyny piłkarskiej, goframi z... parówką. Miejscowa legenda głosi, że twórcą wspomnianej wariacji kulinarnej jest pracownik budki z hot dogami i lodami, który podczas jednego z meczów w latach 60. sprzedał wszystkie lomper (ziemniaczane naleśniki, którymi owija się parówki) i musiał improwizować. Patent się przyjął i funkcjonuje do dzisiaj.

Gofry z parówką
Pølse i vaffel, wygląda... apetycznie? Fot. brodogkorn.no

Gofry były przez wiele lat symbolem domu i tęsknoty dla Norwegów za granicą. Obecnie w wielu szkołach, zakładach pracy i kościołach organizowane są dni gofrów, podczas których kilkoro ochotników przygotowuje gofry dla innych. Darmowe gofry rozdawane są bezdomnym w Oslo, Bergen i Trondheim.

Hurra vaffeldagen!


Vaffeldagen wywodzi się, tak jak same gofry, ze Szwecji. Początkowo święto wiązało się z historią Zwiastowania Pańskiego, czyli objawienia się Marii archanioła Gabriela i obwieszczenia, że kobieta za 9 miesięcy urodzi Jezusa. 25 marca jedzono najpierw świąteczne ciasta, które zostały wyparte przez gofry.

Alternatywa wersja legendy jest następująca: w Szwecji dzień zwiastowania to „vårfruesdag", który wymawiany przez szwedzkich chłopów brzmiał jak „våffeldagen", a stamtąd już blisko do „vaffeldagen".

Gofry
Pyszne gofry, fot. Katarzyna Smól

Norwegowie do gofrów podchodzą bardzo poważnie i to do nich należy największy gofr świata, o średnicy 98 centymetrów. Rekord pobito w 2011 roku, gofra smażono z ok. 10 litrów ciasta przez 20 minut.

Gofr idealny?


Macie ochotę na gofry? Wypróbujcie jeden z wielu przepisów. W zeszłym roku w kąciku kuchennym pojawił się podstawowy przepis, z którym poradzą sobie wszyscy. Do przygotowania gofrów bliskich historycznemu oryginałowi potrzeba: jedno jajko, 50 mililitrów oleju, 250 mililitrów śmietany 35%, 300 mililitrów zsiadłego mleka, 200 mililitrów cukru, 300 mililitrów pełnego mleka, pół kilo maki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki kardamonu, dwóch łyżeczek cukru wanilinowego i odrobiny masła do smażenia.

Wszystkie składniki należy zmieszać i odstawić na 30 minut. Gofry należy smażyć w średnio rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej masłem aż nabiorą złotego koloru.

Gofry

Zamiast zsiadłego mleka można używać śmietany kremówki, osoby uczulone na gluten mogą użyć maki gryczanej, kukurydzianej lub jaglanej, mleko można zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą. Większości Polaków gofry kojarzą się z urlopem nad morzem, w Norwegii gofry je się podczas świąt, rodzinnych spotkań i w ramach integracji z nowym środowiskiem. Skusicie się dziś na gofra?


Źródło: godt.no, nrk.no, zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Bunia D.

25-03-2015 21:09

Ja dziś zrobiłam na słodko

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok