Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Słodkie bułeczki w kształcie serca – idealne na każdą okazję

Katarzyna Smól

13 lutego 2016 07:02

Udostępnij
na Facebooku
Słodkie bułeczki w kształcie serca –  idealne na każdą okazję

Nie masz pomysłu na walentynkę dla ukochanej osoby? Spróbuj upiec coś pysznego! fot. Katarzyna Smól

W niedzielę Norwegowie będą obchodzić dwa święta – Walentynki i Dzień Matki. Może z tej okazji warto obdarować ukochaną osobę pysznym, słodkim i własnoręcznie zrobionym wypiekiem?
Składniki:

–  15 g świeżych drożdży
– 2,5 łyżki cukru
–  2,5 szklanki mąki
–  szczypta soli
–  1 jajko
–  2 łyżki roztopionego masła
–  160 ml mleka
–  ok. 300 ml konfitury (polecam z czerwonych owoców, nie wybierajcie dżemu, czyli syltetøy, tylko marmoladę, często korzystam z porzeczkowej ekologicznej, jej konsystencja przypomina dżem, ale nie rozpływa się podczas pieczenia)
–  1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:
Z drożdży najpierw robię rozczyn. Mleko podgrzewam, drożdże rozkruszam i mieszam z cukrem. Następnie dodaję łyżkę mąki i mleko, mieszam. Odstawiam na ok. 20 min. do podrośnięcia. Jajko ucieram z cukrem, dodaję przesianą mąkę, sól, masło, a na końcu przygotowany rozczyn.

Wyrabiam ciasto przez kilka minut. Odstawiam je do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie znów krótko je wyrabiam i dzielę na 10 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki placek, który smaruję lekko dżemem. Zwijam go jak naleśnik, a następnie zginam na pół. Na zgięciu robię nożem rozcięcie (na środku na około 2 cm). Powstałe dwa końce wywijam na zewnątrz tak, aby powstało serce.
Wykonanie drożdżowych serduszek wcale nie jest trudne
Wykonanie drożdżowych serduszek wcale nie jest trudne Źródło: fot. Katzrzyna Smól
Gotowe bułeczki odstawiam na ok. 30 min. Powinny być ułożone na blasze w sporych odstępach. Przed pieczeniem smaruję je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Zamiast dżemu można zastosować Nutellę, równie pyszny wariant!

Smacznego!
Bułeczki już gotowe do schrupania!
Bułeczki już gotowe do schrupania! Źródło: fot. Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok