Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Sezon grzybowy otwarty

Udostępnij
na Facebooku
9
Sezon grzybowy otwarty

Weźcie ze sobą przynajmniej dwa koszyki. Sezon grzybowy w pełni, w tym roku będzie wyjątkowo dużo borowików.


Na forum wątek o grzyboznawczych poradach cieszy się nieustanną popularnością. Wielu z Was ucieszy więc zapewne wiadomość o tym, że w lasach pojawiło się już sporo borowików.

Najlepszy sezon od wielu lat


Dziennikarze NRK wybrali się na spacer do lasu razem z Ninni Christiansen, przewodniczącą Związku Grzybiarzy z Halden.

Pierwsze oznaki grzybowego urodzaju pojawiły się już w czerwcu, w Norwegii pojawiły się wtedy kurki - rekordowo szybko. Lato było jednak dosyć suche i entuzjazm miłośników grzybów szybko opadł.

Borowiki
wikipedia.org

- Zmartwiliśmy się, kiedy latem zrobiło się tak sucho. Kiedy jednak w zeszłym tygodniu zaczęło padać, nastroje szybko się poprawiły - cieszy się Ninni Christiansen.

Borowiki zaczęły się w norweskich lasach pojawiać z prędkością błyskawicy.

- W tym tygodniu będzie ich coraz więcej, jeśli więc wybieracie się do lasu na grzyby, to weźcie ze sobą co najmniej dwa koszyki. To najlepszy borowikowy rok, jaki pamiętam! - mówi Christiansen.

Udana wycieczka


Podczas wycieczek po lasach, w poszukiwaniu grzybów, możemy przy okazji cieszyć się piękną norweską naturą. O czym należy pamiętać, przygotowując się na wycieczkę?

1. Przed wycieczką: Sprawdź, które grzyby są jadalne. Sprzęt który będzie Wam potrzebny, to koszyk, nóż, papierowe torebki i atlas grzybów. Nie zabierajcie plastikowych siatek, grzyby szybko się w nich zaparzą.

2. Zbieranie: Zbieraj tylko całe, świeże i młode grzyby, bez larw, śladów po robakach. Początkujący mogą mieć problemy z odróżnianiem starych grzybów od młodych, warto więc zabrać ze sobą doświadczonego towarzysza. Nie zbieraj najlepiej grzybów, co do których nie jesteś pewny, jeśli jednak zdarzyło Ci się zebrać taki okaz, to staraj się go nie niszczyć i sprawdź potem, co to za rodzaj.

Borowiki
www.morelmushroomhunting.com

3. Czyszczenie: Czyszczenie grzybów jest bardzo ważne, powinno się odbyć jeszcze w lesie - wyczyszczone grzyby należy trzymać osobno. Lepiące skórki należy zeskrobać.

4. Mycie: Grzyby należy umyć od razu po przyjściu do domu. Nie myjcie ich jednak zbyt dokładnie, większość wystarczy opłukać w zimnej wodzie.

5. Przygotowanie: W większości przypadków najlepiej jest pokroić grzyby na małe kawałki albo plasterki. Grzyby należy zazwyczaj gotować ok. 15-20 minut.

Udało się Wam zebrać już jakieś grzyby? Pochwalcie się zdobyczami!


Źródło: ut.no, nrk.no, zdjęcie frontowe:
fotolia - royalty free


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


ŁUKASZ dzieniekks

27-08-2014 15:02

mały zbiór

Maryjka Funga

22-08-2014 00:18

Jeśli macie ciekawe zdjęcia z grzybobrań, zapraszam do wątku grzyboznawca - porady
www.mojanorwegia.pl/forum/view/122/grupy...y_10,480.html#313519

ANITA MATYJASKIEWICZ

21-08-2014 17:29

Gdzie najlepiek w oslo wybrac sie na grzyby ....

Julianna Pietrzak

21-08-2014 17:05

Zapomnialam dodac ,ze zbierane w Polsce

Julianna Pietrzak

21-08-2014 16:34

ŁUKASZ dzieniekks

21-08-2014 14:02

4 borowiki heh

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok