Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Przepis na szybki chleb

Katarzyna Smól

28 lutego 2015 07:00

Udostępnij
na Facebooku
Przepis na szybki chleb


Jeśli macie ochotę na świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem, a nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis będzie idealny. Jedyny minus - podstawowym składnikiem jest biała mąka.

Ja od czasu do czasu lubię się skusić na jasne pieczywo, jeśli Wy również - zapraszam po przepis.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 litra ciepłej wody

 

Szybki chleb
fot. Katarzyna Smól

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję ziarna, sól, płatki. Drożdż kruszę, rozcieram z cukrem. Dodaję do nich ciepłą wodę, mieszam i wlewam do mąki (tak, nie robię zaczynu ;)). Wyrabiam ciasto ok. 10 min. po czym odstawiam je w ciepłe miejsce na 20-30 min.

Szybki chleb
fot. Katarzyna Smól

Po tym czasie przekładam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami, wierzch posypuję lekko mąką. W formie ciasto rośnie jeszcze ok. 20 min., w tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Chleb piekę godzinę, pod koniec pieczenia, jeśli za bardzo się rumieni, zmniejszam temperaturę do 200 stopni.

Smacznego :)

Szybki chleb
fot. Katarzyna Smól

Przepis na podstawie przepisu z bloga odczarujgary.pl.
Zdjęcia i opis Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii


Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok