Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Placki z cukinii

Katarzyna Smól

28 marca 2015 06:51

Udostępnij
na Facebooku
Placki z cukinii


Tym razem skusiłam się na przepis Michel Moran z programu Doradca Smaku.

Moje dzieciaki uwielbiają oglądać Pana, który gotuje smacznie, szybko i do tego tak śmiesznie mówi :) Przy okazji dyskutujemy o tym, jak fajne jest odkrywanie nowych smaków, no i że mówienie w obcym języku nie jest takie proste. Wracając do dania - placki są bardzo smaczne, ale proponuję pominąć curry, które jest w oryginalnym przepisie. Wydaje mi się zupełnie zbędne. Lepiej zastąpić je ulubionymi ziołami, albo dodać więcej słonego sera.

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 70 g parmezanu (w mojej okolicy to produkt właściwie nie do zdobycia, zastąpiłam go Gran Biraghi)
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kurkuma i wspomniane wcześniej curry
  • olej do smażenia

Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Cukinię starłam na grubych oczkach i odłożyłam na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku. Jajka roztrzepałam, dodałam przyprawy. Dodałam do nich starte sery, cebulę, cukinię oraz mąkę. Wymieszałam do połączenia składników. Na rozgrzanej patelni na niewielkie ilości tłuszczu smażyłam placki z obu stron. Odkładałam je na papierowy ręcznik.

Placki z cukinii
Placki z cukinii

Tuż przed podaniem włożyłam na kilka minut do ciepłego piekarnika. Warto to zrobić, alby placki były chrupiące i nie za bardzo wilgotne w środku.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.


Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok