Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

11
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Placki z cukinii

Katarzyna Smól

25 lipca 2015 08:00

Udostępnij
na Facebooku
3
Placki z cukinii


Dziś będzie jeszcze raz o plackach z cukinii, tym razem według przepisu koleżanki Beaty. 

Dzięki różnym dodatkom placki mogą za każdym razem smakować nieco inaczej. Są pyszne i, jak zapewnia mnie Beata, mało kaloryczne :)

Składniki: 


- 1 średniej wielkości cukinia 
- 2 jajka 
- 1 łyżka mąki owsianej lub (tak ja u mnie) mąki z otrębami 
- 1 łyżka oleju 
- sól, pieprz do smaku 

Placki z cukinii

Do tego podstawowego przepisu można dodać żółty ser, mozarellę lub fetę, ja dodałam serek w kostkach kupiony na próbę (na zdj.). Sprawdził się, w plackach był kremowy, a że był aromatyzowany czosnkiem i ziołami, nadał plackom ciekawy smak. 

Wykonanie: 


Cukinię ścieram na grubych oczkach, lekko solę i odstawiam na sito. Po kilkunastu minutach odsączam sok. Do cukinii dodaję roztrzepane jajka, mąkę, przyprawy, olej. Wszystko mieszam, dodaję serek i jeszcze raz delikatnie łączę składniki. 

Placki z cukinii

Smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Gotowe placki warto podać z łyżką jogurtu lub jogurtowym ziołowym sosem. 

Smacznego :)

Placki z cukinii


Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Smól.




Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


P. H.

26-07-2015 12:09

To nie jest cukinia lecz kabaczek. Cukina ma mniejsze fi . I najlepszą najprostszą potrawą z cukini jest wykonanie a la kotlet schabowy , cukinia musi być młoda nie przerośnięta (bo potrafią niezerwane w porę urosnąc do fi 15cm i dł 70 cm - takie są włókniste i mają grubą skórkę), i taką młodą bez obierania kroimy na krążki grubość 2cm i i dalej panierujemy i smażymy, palce lizać. Drugi sprawdzony przepis na cukinie to robimy zupę typu minstrone , również świeże nie przerośnięte kroimy bez obierania w kostkę 2x2 cm , pestki też do gara ,wsio. Na średni garnek 1 cukinia , woda, 1 przecier pomidorowy, 1 mały makaron nitka krótka cięta, 2-3 pokrojone cebule, najlepiej jeszcze dorzucić ze 3 pokrojone papryki , całość doprawiamy papryczką Badjak ze słoiczka, 2 małe łyżki. Miodzio. Jak mamy cukinię przerośnietą to na minstrone też się nadaje ale trzeba oskórkować. To jest genialny produkt rolniczy udaje się zawsze czy mokro czy susza , rozrasta się jak chwast i bardzo dobrze obradza. Nie trzeba się z tym grzebać ze zbiorem i przygotowaniem jak ziemniaki . Istotne przy zbiorze na koniec sezonu jest zdążenie przed przymrozkami , wtedy przechowuje sie do końca stycznia.

cysiek33

25-07-2015 20:00

a i kotlecik ladnie pachnie jak zachwala naczelna lekarz Kopaczka

John Boro

25-07-2015 19:33

A MOŻE BY TAK Z TRAWY LUB ZE SZCZAWIU JAK MÓWI NACZELNY DIETETYK III RP STEFEK- OSZOŁOM - OSIOŁOWSKI??? NO I MIRABELKI TEŻ SĄ!!!

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok