Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Placki z cottage cheese i otrębami

Katarzyna Smól

01 listopada 2014 06:56

Udostępnij
na Facebooku
2
Placki z cottage cheese i otrębami


Dziś pyszne i zdrowe placki. Placki, które uwielbiają moje dzieci i które z czystym sumieniem serwuję na obiad, a nie na deser. Są mięciutkie, delikatne, ale też sycące. Polecam nie tylko dla dzieci.

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 1 szklanka maślanki (kulturmelk) lub zamiennie 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 100 g twarożku, może być cottage cheese odsączony i rozdrobniony widelcem;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki;
  • 50 g otrębów np. owsianych (kli);
  • 4 łyżki cukru (możecie nawet mniej jeśli twarożek nie jest kwaśny);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soli- olej do smażenia.

 

Puszyste placki

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielam od białek. Białka z dodatkiem odrobiny soli ubijam na sztywną pianę. Żółtka mieszam z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam. Placki smażę na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.  

P.S. placki można wzbogacać ulubionymi dodatkami. Czasami zamiast otrębów używam namoczone lub chrupkie, drobne płatki owsiane.

Puszyste placki
Puszyste placki

Smacznego!

Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii

 
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Katarzyna Chudoba

10-11-2014 02:45

jakiego twarogu używasz? polecisz jakiś konkretny do kupienia w Norwegii?

Ew SKA

01-11-2014 14:01

tak są dobre od dawna je robie,tylko zamiast smazyc na oleju dodaje go odrobine do ciasta

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok