Kuchnia
Pierogi z jagodami i twarogiem
2
Nadzienie jagodowo-twarogowe w pierogach to mój osobisty hit sezonu. Może go już znacie, a może jak ja, dopiero odkryjecie. Do takich pierogów obowiązkowo cukier do posypania i kleks kwaśnej śmietany. Smacznego :)
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej;
- szczypta soli;
- ok. 1 szklanka gorącej wody;
- 2 łyżki oleju;
- 150 domowego twarożku (można ewentualnie zastąpić kremowym serkiem typu Philadelfia, ricottą lub dobrze odsączonym i przetartym widelcem serkiem ziarnistym);
- szklanka jagód (najlepiej świeżych, ale mogą być także mrożone);
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- żółtko (do twarożku, jeśli jest suchy i mało zwarty).
Przygotowanie:
Najpierw przygotowuję farsz. Jagody tylko myję. Twarożek ucieram z cukrem waniliowym i ewentualnie żółtkiem.
Mąkę wysypuję na stolnicę i robię w niej dołek, w który daję sól, olej i gorącą wodę. Mieszam delikatnie nożem. Wodę dodaję stopniowo i trochę na oko, to zależy od mąki, czasem trzeba jej użyć nieco więcej. Kiedy ciasto jest wstępnie zamieszane, wyrabiam je rękoma, aż będzie gładkie i sprężyste.
Porcjami rozwałkowuję na cienkie placki, w których za pomocą szklanki wycinam koła. Na każdy krążek ciasto nakładam łyżeczkę twarożku i kilka jagód, składam na pół i sklejam palcami. Pierogi wrzucam na wrzącą wodę.
Opadną na dno, więc lekko mieszam, żeby się nie przykleiły. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, czekam chwilkę i wyciągam. Podaję gorące z cukrem i śmietaną.
Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
Reklama
To może Cię zainteresować
20-07-2014 17:22
1
0
Zgłoś
20-07-2014 10:47
1
0
Zgłoś