Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Pierogi z jagodami i twarogiem

Katarzyna Smól

19 lipca 2014 06:19

Udostępnij
na Facebooku
2
Pierogi z jagodami i twarogiem

Jest to przepis mojej teściowej. Pierogi według tego przepisu zawsze się udają i są pyszne.
Nadzienie jagodowo-twarogowe w pierogach to mój osobisty hit sezonu. Może go już znacie, a może jak ja, dopiero odkryjecie. Do takich pierogów obowiązkowo cukier do posypania i kleks kwaśnej śmietany. Smacznego :)


Składniki:


Pierogi z jagodami


  • 1/2 kg mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • ok. 1 szklanka gorącej wody;
  • 2 łyżki oleju;
  • 150 domowego twarożku (można ewentualnie zastąpić kremowym serkiem typu Philadelfia, ricottą lub dobrze odsączonym i przetartym widelcem serkiem ziarnistym);
  • szklanka jagód (najlepiej świeżych, ale mogą być także mrożone);
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • żółtko (do twarożku, jeśli jest suchy i mało zwarty).

Przygotowanie:


Najpierw przygotowuję farsz. Jagody tylko myję. Twarożek ucieram z cukrem waniliowym i ewentualnie żółtkiem.

Pierogi z jagodami


Mąkę wysypuję na stolnicę i robię w niej dołek, w który daję sól, olej i gorącą wodę. Mieszam delikatnie nożem. Wodę dodaję stopniowo i trochę na oko, to zależy od mąki, czasem trzeba jej użyć nieco więcej. Kiedy ciasto jest wstępnie zamieszane, wyrabiam je rękoma, aż będzie gładkie i sprężyste.

Porcjami rozwałkowuję na cienkie placki, w których za pomocą szklanki wycinam koła. Na każdy krążek ciasto nakładam łyżeczkę twarożku i kilka jagód, składam na pół i sklejam palcami. Pierogi wrzucam na wrzącą wodę.

Opadną na dno, więc lekko mieszam, żeby się nie przykleiły. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, czekam chwilkę i wyciągam. Podaję gorące z cukrem i śmietaną.

Pierogi z jagodami


Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.



Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


nadin .

20-07-2014 17:22

świetny przepis!!wyszły przepysznie.

Lena Gutkowska

20-07-2014 10:47

Pani Kasiu takie pierogie jak te o ktorych Pani pisze sa super. Prosze jednak dodac swiezych poziomek, lub malin, sa rowie wysmienite!
Poziomki mam w zamrazarce caly rok, zbieram i mroze. To wg mnie jedyny sposob na ich bezpieczne przechowywanie.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok