Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Kuchnia

Pieczone krewetki czosnkowe

Udostępnij
na Facebooku
2
Pieczone krewetki czosnkowe

Dzisiejsze krewetki to smaczna, ale niebanalna przekąska np. do piwa. Weekend zapowiada się na ciepły i słoneczny, być może to ostatni dzwonek na biesiadowanie w letnim słońcu. Warto korzystać z pogody i z najlepszego czasu na krewetki :) Lekko i na luzie.


Składniki:

  • 40 g krewetek w skorupkach (mogą być też mrożone);
  • 3 łyżki oliwy;
  • 1 łyżka musztardy (najlepsza Dijon);
  • 2 ząbki czosnku starte lub przepuszczone przez praskę;
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • szczypta soli.
Krewetki czosnkowe

Przygotowanie:

Krewetki obieram, część skorupki z ogonka odrzucam, głowy zostawiam, ponieważ skorupki także nadają smaku i aromatu.

Resztę składników mieszam ze sobą, po czym tak przygotowaną marynatą zalewam krewetki, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.

Następnie wykładam krewetki do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego (można to także zrobić bezpośrednio na blasze do pieczenia) i wstawiam na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Gotowe można dodatkowo posypać solą i natką pietruszki. Znakomicie smakują także z koperkiem.

Smacznego!

Krewetki czosnkowe
Krewetki czosnkowe


Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.

zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Makaryna kowalska

30-08-2014 22:44

Redakcja MN napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Pieczone krewetki czosnkowe


Mam pewne obiekcje do tego przepisu.
1. Nie widzialam w sprzedazy krewetek surowych z glowami.
2. Te, ktore sa w sprzedazy z glowami sa juz ugotowane i pieczenie ich/smazenie wydaje mi sie, ze mija sie z celem. To tak jakby najpierw upiec schab, pokroic w plastry i usmazyc jako kotlety.

Tomek .

30-08-2014 21:52

Podsmazyc czosnek na maśle i oliwie z oliwek, dodac posiekana papryczkę chilli. wrzucic krewetki podsmazyc odrobinke. Nastepnie dodac białe wino (ja robię wszystko na oko i smak) posypac pieprzem cytrynowym oraz wkropic sok z cytryny lub limonki. podusic z 10 minut, alkohol odparuje. na koniec posypac obficie pietruszka. (do tego sosu mozna dodac smietne bedzie gestszy)

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok