Pieczona ryba na purée z groszku – pomysł na łatwy i pyszny sobotni obiad
Pieczony dorsz lub czarniak idealnie komponuje się z delikatnym groszkowym puree fot. Katarzyna Smól
Składniki:
– 500 ml mleka
– 50 g masła
– 1 koper włoski
– 2 łyżki pestek dyni podprażone na suchej patelni
–1 ząbek czosnku
– liść laurowy
– 1 łyżeczka tymianku
– kolendra w zmielonych ziarnach
– sól, pieprz
– kilka gałązek koperku
– mały por
Składniki na purée:
– 2 łyżki chrzanu (w Norwegii kupicie go w tubce na dziale z warzywami)
–1 cebula
– 3 łyżki crème fraîche (francuskiej, lekko kwaśnej śmietany)
– 50 g masła
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Na rybie ułożyć cienkie plasterki masła, a następnie cytryny. Wstawić rybę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15 min. Przez ostatnie 5 min. warto piec w wyższej temperaturze z funkcją grill. Ryba powinna upiec się na złoto, ale nie może przebywać w piekarniku zbyt długo, aby nie wyschła.
Przed upieczeniem ryby należy przygotować purée z groszku. W tym celu musimy najpierw posiekać cebulę i zeszklić ją na maśle. Do cebuli trzeba następnie dodać mrożony groszek, dodać 2 łyżki wody i dusić ok. 5 min. aż groszek stanie się miękki. Następnie dodać chrzan, śmietankę, sól i sok z cytryny. Całość zblendować na krem.
Upieczoną rybę podajemy z ciepłym purée, świeżymi gałązkami koperku lub kolendry oraz podprażonymi pestkami dyni. Do dania będzie pasował także brokuł. Rybę możecie podać dodatkowo z cytrynowym sosem balsamicznym. Jeśli wolicie bardzo obfite porcje, możecie dodać grzanki, ale także po prostu pieczone ziemniaczki.
Smacznego!
To może Cię zainteresować