Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Ostatnie smaki lata

Katarzyna Smól

13 września 2014 07:06

Udostępnij
na Facebooku
Ostatnie smaki lata


Dziś ciasto, które zachowuje dla mnie smaki lata. Soczyste owoce zanurzone w słodkiej galaretce, a wszystko to na bardzo lekkim, ale mocno czekoladowym spodzie.

To połączenie zaskakująco smaczne. Deser rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika ze stołu. Polecam :)

MN
foto: Katarzyna Smól

Składniki: 

- 1/2 szklanki mleka 
- 50 g gorzkiej czekolady 
- 1 szklanka mąki pszennej 
- 1/2 szklanki kakao do wypieków 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki sody 
- 1 jajko 
- 2/3 szklanki cukru 
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 
- 1/2 szklanki śmietany 
- 2 galaretki w czerwonym kolorze 
- 1 opakowanie malin 
- 1 opakowanie borówek 

Mleko podgrzałam, dodałam do niego połamaną czekoladę i mieszałam tak długo aż się rozpuściła. Następnie utarłam jajko z cukrem. Do utartego jajka dodałam płynne składniki, także rozpuszczoną czekoladę. Całość zmiksowałam. Dodałam suche składniki i znów zmiksowałam, ale tylko do połączenia składników. Ciasto wlałam do tortownicy ok. 21 cm., wcześniej dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto piekłam w 160 stopniach przez 30 min. Ciasto wyrosło z lekką górą. Po ostudzeniu odcięłam ją nożem i dodatkowo odwróciłam ciasto go góry nogami. Dwie galaretki truskawkowe (możecie użyć innych w czerwonym kolorze) rozpuściłam w mniejszej ilości wody niż zalecano na opakowaniu (o ok. 1/4 mniej).


MN
foto: Katarzyna Smól


Galaretkę ostudziłam i włożyłam do lodówki, aby zaczęła tężeć. Ciasto włożyłam ponownie do tortownicy z obręczą. Ułożyłam na nim maliny i borówki. Warto ułożyć owoce ciasto przy brzegach, alby galaretka, nawet ta już tężejąca, nie przeciekła na boki ciasta. Na owoce wylałam tężejącą galaretkę (musi mieć konsystencję, która zatrzyma ją na owocach i nie przecieknie do ciasta). Ciasto schłodziłam w lodówce do całkowitego zastygnięcia galaretki.


pyszne ciasto z malinami
fot. Katarzyna Smól



Więcej przepisów znajdziecie się pod tym linkiem.

Przepis pochodzi z portalu mojewypieki.com

zdjęcie: Katarzyna Smól

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok