Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Nordycka dieta jest dobra dla zdrowia

agnieszka.kujawa@mojanorwegia.pl

02 września 2014 10:57

Udostępnij
na Facebooku
5
Nordycka dieta jest dobra dla zdrowia


Udowodniono, że kuchnia państw skandynawskich ma pozytywny wpływ na ludzkie samopoczucie. Bogata w jeżyny i ryby może przynosić również tak dobre efekty w zrzucaniu wagi jak stosowanie diety śródziemnomorskiej.


Grupa duńskich naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze przedstawiła wyniki swoich nowych badań na Europejskim Kongresie Kardiologicznym w Barcelonie. Duńczycy pracowali nad ustaleniem, czy istnieje różnica między spożywaniem produktów typowo skandynawskich, a przyswajaniem na co dzień zwykłego jedzenia. Jedna z grup, na której przeprowadzone było badanie, przez pół roku trzymała się „nordyckiej diety”. U tych ludzi zanotowano zdecydowanie mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, lepszą przemianę materii i łatwiejsze zrzucanie zbędnych kilogramów niż w przypadku grupy spożywającej zwykłe jedzenie. 

malina moroszka
foto: flickr.com/John Boyd


 – W ciągu ostatnich lat, wielu z nas zdecydowało się przerzucić na bardziej zamerykanizowaną dietę. Powinniśmy jednak czerpać z naszych kulinarnych korzeni. Dawne przepisy można przecież nieustannie modernizować. Wiele dań z kuchni skandynawskiej smakuje wspaniale. Teraz wiemy, że są one również dobre dla naszego zdrowia – mówi Thomas Meinert Larsen, jeden z naukowców nadzorujących badania. 


pyszny łosoś z cytryną
foto: pixabay.com 



Dieta nordycka składa się z klasycznych skandynawskich składników takich jak jagody, grzyby, ryby, dziczyzna i chleb pełnoziarnisty. Natomiast olej rzepakowy stosowany w kuchni skandynawskiej ma podobne właściwości jak oliwa, którą dodają do swoich dań państwa basenu Morza Sródziemnego.



źródło: aftenbladet.no 
źródło zdjęcia frontowego: wikimedia.org - cyclonebill - Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Tanie CHRUPANIE

22-04-2015 21:07

ostatnie zdjęcie jest BOMBOWE,wszystko na surowych czerwonych pastewnych ziemniakach..no to wio!!! SMAKÓWA!! ;-D

xxxxxxx. xxxxxxx.

04-09-2014 23:44

yzia napisał:
Bogata w co?Ciekawe...
Jak to ciekawe w co ?.
Przeca wiadomo, że w sznurówki.

Pozdrawiam.

Iza _

04-09-2014 23:31

Bogata w co?Ciekawe...

Magda Lena

02-09-2014 21:34

Szkoda, że Norwedzy jej nie stosują. Niektórym bardzo by się przydała zamiast coli, chipsów, hot-dogow, hamburgerów, pizzy, czekoladek, żelków i lodów....aż żal patrzeć co ładują do koszyków

Roch Staszkiewicz

02-09-2014 20:52

To skąd w Hedmark tyle grubasów?

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok