Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Makrele zapiekane z suszonymi pomidorami

Udostępnij
na Facebooku
1
Makrele zapiekane z suszonymi pomidorami

Do tej pory byłam przekonana, ze jeśli makrela, to tylko wędzona lub w occie.



Smażoną makrelę próbowałam kilka razy i zawsze smakowała mdło i tłusto. Dlatego byłam nieco przerażona, jak ze spontanicznego wypadu na ryby wróciliśmy z ponad setką  świeżutkich makreli. Jak to się stało? Na szczęście męska część ekipy zajęła się patroszeniem i odcinaniem głów. Mnie pozostało googlować, marynować, piec i smażyć. I okazało się, że uczta niespodziewanie wyszła wyborna! Dlatego też nie zdążyłam sfotografować rybek po upieczeniu :)


Makrele
Makrele, fot. flickr.com/wapster

Składniki marynaty:


4 ząbki czosnku;

sok z cytryny;

garść natki pietruszki;

4 łyżki suszonych pomidorów drobno posiekanych;

4 łyżki oleju.

Dodatkowo:

sól;

plasterki masła.

Makrela w pomidorach suszonych

Przygotowanie:

Wymieszaną marynatą faszerujemy ryby. Skórę nacinamy. W powstałe kieszonki wkładamy cieniutkie plastry masła. Polewamy resztą marynaty.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ryba tego Ci nie powie, że da Ci zdrowie!


Przepis przygotowała Sylwia Jedynak z bloga "Jedynka gotuje".
zdjęcie: MN


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


mariusz kaczynski

31-07-2014 15:56

polecam makrele w folii aluminiowej do srodka daje maslo wegete cebule ( oblorzyc makrele z zewnatrz i do srodka jak kto lubi ) pieprz troszke chili jak kto lubi ostre zawijamy w folie i do piekarnika na 40min temp 180 pozdr

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok