Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

12
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Domowy twaróg

Katarzyna Smól

18 kwietnia 2014 11:09

Udostępnij
na Facebooku
8
Domowy twaróg


Jak poradzić sobie w kraju, w którym nie można dostać twarogu?




Już niedługo Wielkanoc. Pewnie wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt bez sernika. W Norwegii niestety nie ma twarogu, który znamy z Polski i jeśli chcemy się cieszyć znanym smakiem domowego sernika to twaróg musimy zrobić sami.

Na szczęście nie jest to nic skomplikowanego. Do zrobienie twarogu potrzebne jest mleko i coś do jego zakwaszenia - jogurt, śmietana, kefir. Ja tym razem zrobiłam z kefirem.

twaróg


Składniki:

- 3 litry mleka Hel
- 1 litr kefiru

Do dużego garnka przelałam mleko i kefir, przykryłam i odstawiłam na 2 dni (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie mleko było zważone, jeśli jeszcze takie nie jest trzeba poczekać kolejny dzień.

Skrzep, który powstał, przecinam nożem na kratki i podgrzewam. Mleko nie może się zagotować!

twaróg


Dzięki podgrzewaniu twarogowy skrzep oddziela się od serwatki. Najpierw wyciągam łyżką większe kawałki skrzepu i odkładam na sitko wyłożone lnianą ściereczką, potem zbieram mniejsze części łyżką cedzakową.

Kiedy wszystko jest zebrane, odciskam serwatkę przez ściereczkę, po czym zostawiam twaróg na sicie w ściereczce żeby nadał obciekał. Twaróg jest gotowy po kilku, kilkunastu godzinach.

Najlepiej jest przełożyć go na sito wieczorem, wtedy na śniadanie macie pyszny twarożek. Z podanej ilości powstaje około 0,5 kg twarogu.

twaróg


Jeśli macie mleko prosto od krowy, nie musicie niczego do niego dodawać tylko odstawić w ciepłe miejsce.

Powodzenia!




Zapraszam na moją stronę na facebooku.



 

Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Sakjlge

12-10-2022 15:54

Marudzicie jak stare baby.

Yatsek :)

20-04-2014 00:26

Takie marnotrawstwo mleka.... tyle to litrow loudersa mozna by tym zapic.. a tu tylko 0.5kg twarogu...

Magdalena Iwan

18-04-2014 23:00

Na 4 serkach Vanilie kesam tez mozna upiec duza blache sernika pieczonego

Amanda Bakowicz

18-04-2014 22:36

wydaje mi sie ,ze norweskii cottage cheese jest bardzo podobny

Grazyna xxx

18-04-2014 22:34

Po co tyle zabawy.Wystarczy podgrzac 2 lit. mleka do 37 st.C i wsypac 1 lyzeczke osteløpe, ktore mozna kupic w aptece i ser jest po kilku minutach gotowy

Brudny Harry

18-04-2014 22:23

można kupić kwaśne mleko i z tego zrobić, moja żonka już robiła, nie trzeba się bawić w zwykłe mleko i kefir, z kwaśnego mleka w dodatku wychodzi ciut więcej i smaczniejsze

Michal k

18-04-2014 22:22

Mozna tez znacznie szybciej.
Kulturmjølk granatowy (probowane na granatowym o wiekszej zawartosci tluszczu )
Wkladamy do garnka z woda tak aby woda przykrywala zamniety karrton na ok 7 min.
Wyciagnac z wody, otworzyc, poczekac az troche przestysgnie,
odcedzic na sitku z cerata i gotowe !
Smacznego

Marek Keram

18-04-2014 16:39

rono napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Domowy twaróg
moze przepis na kpn


Czyli jakies 70 koron za 0.5 kg twarogu. Poza tym, co to za twarog z pasteryzowanego mleka

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok