Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Chlebek jabłkowy

Katarzyna Smól

20 września 2014 07:02

Udostępnij
na Facebooku
Chlebek jabłkowy

Czas na jabłka, są teraz najsmaczniejsze i można wybierać wśród różnych gatunków jabłek norweskich. Bardzo łatwo można także znaleźć jabłka z Polski. Dziś proponuję Wam drożdżówkę z jabłkami, którą autorka nazwała chlebkiem jabłkowym.

Nazwa bardzo trafna, bo doskonale smakuje rwany kawałek po kawałku i posmarowany konfiturą. Ale jak na drożdżówkę przystało jest też słodki i do tego pachnący cynamonem.

Jabłka
pixabay.com

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży (czerwonych lub niebieskich, pół kostki)
  • 250 ml mleka
  • 60 g rozpuszczonego niesolonego masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
plus:

  • 3 jabłka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
Chlebek jabłkowy

Przygotowanie:

Najpierw robię rozczyn - drożdże mieszam z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i 5 łyżkami letniego mleka. Kiedy urośnie łączę pozostałe składniki. Do mąki dodaję mleko, roztrzepane jajka, ostudzone rozpuszczone masło, resztę cukru, szczyptę soli i rozczyn.

Wyrabiam ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiam je przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Chlebek jabłkowy


W tym czasie obrałam jabłka i pocięłam ja na plastry. Cukier wymieszałam z cynamonem. Po około 45 min. ciasto było gotowe. Ponownie krótko je wyrobiłam po czym rozwałkowałam na cienki placek. W cieście wycięłam kółka dużą szklanką.

Układałam piramidkę - ciasto plus cukier z cynamonem plus kilka plastrów jabłka i ponownie ciasto itd. Gotową piramidkę (pracę podzieliłam na dwie piramidki, żeby się nie rozleciały) ułożyłam poziomo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypałam resztą cukru. Odstawiłam do podrośnięcia na 20 min.

Chlebek jabłkowy


Chlebek piekłam w 180 stopniach przez 40 min. Polecam nie kroić ciasta tylko rwać kawałek po kawałku, mniam...

Przepis pochodzi z bloga Gotuję bo lubię, zdjęcia i opis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.

Chlebek jabłkowy


Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok