Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Brzoskwiniowa tarta

Katarzyna Smól

02 sierpnia 2014 06:48

Udostępnij
na Facebooku
Brzoskwiniowa tarta

Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na słoneczną brzoskwiniową tartę. Sposób na jej przygotowanie jest bardzo prosty i nie wymaga posiadania specjalnej foremki do tart.



W składzie znajdziecie cynamon, dojrzałe w słońcu brzoskwinie i nektarynki oraz mąkę pełnoziarnistą. Całość jest oczywiście bardzo smakowita, najlepsza na ciepło np. z lodami lub bitą śmietaną. 


Brzoskwiniowa tarta


Składniki na ciasto:


- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (hvete grov);

- 120 g zimnego masła;

- 3 łyżki cukru pudru;

- szczypta soli;

- 1 łyżeczka cynamonu;

- 5 łyżek zimnej wody.

Brzoskwiniowa tarta


Składniki na nadzienie:


- 2 brzoskwinie;

- 2 nektarynki;

- 2 łyżeczki cynamonu;

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;

- 4 łyżki cukru;

- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego z przetartymi owocami;

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka;

- 2 łyżki brązowego cukru.

Brzoskwiniowa tarta


Przygotowanie:


Zagniatam ciasto, najpierw siekam wszystkie składniki nożem, potem zagniatam dłońmi, staram się, aby to trwało krótko, wtedy ciasto będzie bardziej kruche. Formuję je w kulę i wkładam na godzinę do lodówki.

Brzoskwinie i nektarynki obieram ze skóry i kroję na grube kawałki. Cynamon, mąkę i cukier mieszam i obtaczam w tej mieszance owoce.

Schłodzone ciasto na tartę rozwałkowuję na wielkość ok. 30 cm. Placek przekładam na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam płasko owoce zostawiając kilka centymetrów od brzegu. Te wolne brzegi zawijam na owoce.

Brzegi tary smaruję jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypuję cukrem. Piekę 45 min. w 190 stopniach. Po upieczeniu jeszcze ciepłe owoce smaruję dżemem.  

 
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.pl, przygotowała go Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii. 
zdjęcie: Katarzyna Smól

 

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok