Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Babka z ajerkoniakiem i czekoladą

Katarzyna Smól

12 kwietnia 2014 06:22

Udostępnij
na Facebooku
Babka z ajerkoniakiem i czekoladą


Pychotka! Babka podbiła serca całej mojej rodziny i na pewno będzie u nas często gościła. Spora ilość ajerkoniaku nadaje babce smak, ale alkohol jako taki wyparowuje podczas pieczenia, więc nie jest wyczuwalny. Do tego drobne kawałki gorzkiej czekolady...


Składniki:


- 250 g masła
- 250 g mąki
- 120 g gorzkiej czekolady
- 230 g cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml likieru jajecznego
- szczypta soli jeśli masło jest niesolone
- cukier puder po posypania
- odrobina masła i mąki do formy

Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Formę do babki o pojemności 2 l. (2 l i ½ będzie idealna) nasmarowałam masłem i delikatnie obsypałam mąką. Czekoladę posiekałam na drobne, ale nierówne kawałki. Masło połączyłam z cukrem, wanilią i szczyptą soli i długo ucierałam na puszystą kremową masę. Następnie dodawałam po jednym jajku cały czas długo ucierając. Mąkę przesiałam z proszkiem do piecz
enia i dodawałam ją na przemian z likierem cały czas ucierając. Na końcu dodałam czekoladę i przemieszałam. Ciasto przełożyłam do formy. Piekłam 60 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Babka bardzo urosła, lekko opadła podczas studzenia, ale skończyło się bez zakaleca. Polecam studzić babkę w lekko uchylonym piekarniku. Po przestudzeniu wyciągnęłam babkę z formy i posypałam cukrem pudrem.

Smacznego!

babla z ajerkoniaikiem

babka z ajerkoniakiem



Zapraszam na moją stronę na facebooku.




Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok