CIASTO:
mąka 3 szkl.
cukier 1 szkl
żółtka 4
cukier waniliowy 1
margaryna (melange) 1
proszek do pieczenia(bake pulver) 2 czubate łyżeczki
kakao 2 czubate łyżki
MASA:
śmietana 4 sztuki ( zielona w plastykowym pudeleczku)
zoltka 2
budyń śmietankowy lub waniliowy 1
wiórki kokosowe 200g
cukier zwykły 1 szkl
białka 6
1. Z podanych skł. zagnieść ciasto. Nie musi być zwarte, składniki musza się połączyc. Połowę ciasta wylozyc na dużą blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą).
2. Masa: ubijamy mikserem żółtka z cukrem, dodajemy budyń (proszek), śmietanę i wiórki kokosowe. Ubijamy pianę z białek i dodajemy delikatnie do masy.
3. Masę wylewamy na blachę. Posypujemy drugą połową ciasta.
4. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 175 stopni
lub sama robisz twarog
Kupujemy 1 litr kefiru z Tine. Wlewamy zawartość do garnka i podgrzewamy ok 15-20 min. bez gotowania !!! , czyli pokrętło na pozycji 2,3 i zawartość wylewamy na drobne sitko lub gazę czekamy aż obcieknie - GOTOWE .
Nie radzę wyciskać lecz tylko odczekać aż się schłodzi , zapakować do pojemnika i postawić w lodówce.