Forum Norwegia
Witamy, Gość
ProszęLogin albo Zarejestruj.    Zapomniałeś hasło?
Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo (1 wejść) (1) Gość
Idź na dółUlubione: 0
TEMAT: Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo
jasta102 (Użytkownik)
Maniak
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Odp.:Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 2 Tygodni temu Oklaski: -218  
a to gdzie są takie firmy, co inaczej płacą Norwegowi, a inaczej Polakowi, za pracę na tym samym stanowisku?

Loguj się Loguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Reklama (Gość)

Odp.:Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 2 Tygodni temu  

Loguj się Loguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
JLK21 (Użytkownik)
Maniak
Użytkownik jest online Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Odp: Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 2 Tygodni temu Oklaski: 4  
@Slavo80
ech.. juz znam polakow w NO w budownictwie... szope postawil w PL albo dostal sie tu jak jeszcze bylo prosperity i ciagnie dalej ten wozek... bez papierow ale z doswiadczeniem... no i najczesciej nadal - jezyk to polski, a angielski: litt.. a jak cos mowia do niego to on rece rozklada... w CV powinni sobie pisac polski i migowy k***... i rypia godziny zeby ich przypadkiem szef nie wywalil bo wiedza ze roboty nie znajda tak latwo ze wzgledu na swoje kwalaifkacje.... wiec te 160 to dla nich jest szczyt mozliwosci...

ale mam i innych "znajomych" - budowlancy - prawdziwi... nie kucharze albo zlote raczki z PL i tutaj narzekajacy na wszytsko ze zle im - tez maja okolice 200.. no i albo b.dobry angielski albo norweski - sredni, nie komunikatywny - taki ze moga rozmawiac przez telefon a nie na migi przy uzyciu norweskich rzeczownikow...

ps. ja mam ponad 200 i u mnie w firmie jeszcze jeden polak tez ma taka sama stawke jak ja, tak jak i pozostali z moim stazem w firmie...... jest dwoch zagranicznych ktorzy nie maja papierow - ale maja doswiadczenie i to prawie 20letnie ale ze wzgledu na te papierki - maja cos okolo 20 nok mniej... pracownik niewykwalifikowany z doswiadczeniem... ot i nikt sie nie burzy... no, ale oni znaja swoj ojczysty, angielski i norweski wiec moga miec 200.... wiec nie wiem skad to Twoje oburzenie ze polakom malo sie placi..........

Loguj się Loguj się  

Ostatnio edytowany: 2012/02/08 23:22 przez Yatsek.
kryss (Użytkownik)
Maniak
Odp.:Odp: Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 2 Tygodni temu Oklaski: 24  
przyjechal po lepsze jutro a znalazl....,wspolczuje

dajcie spokoj z tym przekomarzaniem o stawki,co za roznica ile mial...

Loguj się Loguj się  
Slavo80 (Użytkownik)
Wiking
Odp.:Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 2 Tygodni temu Oklaski: -1  
Wierz mi że są firmy co inaczej płacą Polakom...w 2007 trafiłem do firmy w Moss, gdzie szef płacił nadgodziny Norom i Polakom co mieszkają na stałe w Norwegii..a innym czystą stawkę niezależnie ile godzin tyrali i ciął głupa jak coś że nie rozumie..a chłopaki co znali norweski nie udzielali się bo Polak Polaka ma w d...e!!!jeszcze robili na przekór ...chłopaki języka nie znają do tej pory, dalej tam pracują i tylko w sobotę przy bimberku narzekają żę powyginani jak paragrafy bo brukarstwo niewdzięczny zawód..dojeżdżają codziennie po 70km do roboty oczywiście czas dojazdu nie płatny..dobrze że dostali służbowe fury bo wcześniej swoimi i musieli tankować ..feriepenger nie płacił bo dawał jakieś umowy na akord i niby twierdził że wlicza to w stawkę akordową.... to taki jeden przykład..oczywiście nasz głupi naród jest sobie sam winien..ja pracę zmieniłem oni tam dalej tyrają po 300godz..pracowałem w Norwegii 5lat i zastanawiam się czy dalej tam jeździć..bo normalnych Polaków spotkałem z trzech na krzyż....Pozdrawiam wszystkich normalnych..

Loguj się Loguj się  
JLK21 (Użytkownik)
Maniak
Odp.:Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 2 Tygodni temu Oklaski: 4  
Slavo80 napisał:
szef płacił nadgodziny Norom i Polakom co mieszkają na stałe w Norwegii..a innym czystą stawkę niezależnie ile godzin tyrali i ciął głupa jak coś że nie rozumie..

no i o to wlasnie sie rozchodzi... Ci co mieszkaja na stale... niech naginaja jeszcze wieciej... a szef iim placi normalnie ale na papierze przepisuje sobie godziny na ten czas co polacy sa z rodzinka w PL... sa w PL a niby w norwegi w pracy.... to sie nazywa avspassering.. wiec niech sie nie dziwia ze nie maja nadgodzin placonych skoro de facto niby sa w pracy w pozniejszym terminie...

Loguj się Loguj się  
kamil75 (Użytkownik)
Wiking
Odp: Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 2 Tygodni temu Oklaski: -8  
slavo80 dziek iza pozdrowienia, JLK21 pewnie tez przyjmnie
jasta na twoje pytanie ci odpowiem tak

JEST ICH PELNO ALE TO DLATEGO ZE DURNY POLAK SOBIE NA TO POZWALA ( POZWALAJA SOBA POMIATAC BO BOJA SIE ZE STRACA PRACE)
dobrego pracownika zaden szef nie wywali i nie wazne z jakiego jest kraju
i nie wazne czy to malarz , piekarz czy kierowca tira jak marianek!

Loguj się Loguj się  
Kaman (Gość)
Wiking
Odp: Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 2 Tygodni temu Oklaski: 0  
Nie mogę tego czytać ! Proszę Pomódlcie się za wieczne spoczywanie mojego BRATA! Msza Sw. w Jego inencji w sobotę o 19 w Drammen!-siostra

Loguj się Loguj się  
edytag42 (Użytkownik)
Wiking
Odp: Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 2 Tygodni temu Oklaski: 0  
Oto my w całej okazałości, nawet w największej tragedii będziemy szukać drugiego dna, ludzie opanujcie się, podyskutujcie zakładając osobny watek na forum a nie tu. Stala się tragedia, która każdego z nas może spotkać, czy to ważne za ile i ile ktoś pracuje w kontekście śmierci.

BRAK WAM WSTYDU, TAKTU I WSPÓŁCZUCIA.

Loguj się Loguj się  
JLK21 (Użytkownik)
Maniak
Odp.:Odp: Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 1 Tydzień temu Oklaski: 4  
my juz chyba za dlugo w NO jestesmy.... po prostu... kazdy napisal na pierwszej stronie ze przykro.... a potem wrocil do swoich spraw... smutku nie odczuwamy - dopoki ona nas tak blizej nie dotyczy...

Loguj się Loguj się  
kamil75 (Użytkownik)
Wiking
Odp: Śmiertelny wypadek na budowie w Oslo 3 Miesięcy, 1 Tydzień temu Oklaski: -8  
ej nikt tu nic nie pisal za ile ktos pracuje tylko ja stanolem w obrobie zmarlego polaka w wypadku!!!! czytaj ze zrozumieniem.
polakow w norwe ginie kilkunastu rocznie
szkoda chlopaka tak samo jak kazdego innego czlowieka na ziemi
oczywiscie bialego czlowieka

Loguj się Loguj się  
Idź do góry
Wypełnij formularz online i rozlicz się przez internet

Wspólna podróż -znajdź trasę!

Miasto wyjazdu:
Miasto docelowe:
Data wyjazdu:
Pokaż wszystkie połączenia

Foto dziennik