Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Ciekawostki

Drinki... z lodem z lodowca?

Udostępnij
na Facebooku
Drinki... z lodem z lodowca?



Norwegowie wpadli na nietypowy sposób promocji swojego kraju. Kawałki norweskiego lodowca zostaną wyeksportowane do najbardziej ekskluzywnych restauracji na świecie.

Projekt „Svaice” zakłada sprzedaż naturalnych kostek lodu, które zostana pozyskane z lodowca Svartisen w Nordland. Produkt ma trafić do luksusowych restauracji na całym świecie gdzie zostanie użyty jako dodatek do różnego rodzaju napojów. Projekt „Svaice” kosztował 250 000 koron, ale pomysłodawcy są pewni, że ta kwota bardzo szybko się zwróci.

– Wyobraź sobie, że siedzisz w restauracji w Dubaju, Las Vegas czy w Singapurze, a tam... podają Ci drinka z kawałkami lodu pochodzącymi prosto z nordlandzkiego Svartisen. Dzięki temu można w oryginalny sposób jeszcze bardziej wypromować Norwegię – mówi w wywiadzie dla NRK Arve Knutsen, jedna z osób zaangażowanych w projekt.

Jednym z pomysłodawców projektu „Svaice” jest również Geir L. Olsen, który ma nadzieję, że lód wejdzie do sprzedaży za pół roku.

– Czekamy na ostatnie pozwolenia zanim wykonamy próbne wiercenie. Lód pochodzący z tego lodowca jest naprawdę czysty i smaczny. Jako dodatek do drinków sprawdza się znakomicie. Dodatkowo nie topi się zbyt szybko – mówi Olsen.

Whisky z kostkami lodu
fotolia.com

Olsen dodaje, że wiele krajów wyraziło zainteresowanie projektem. Wśród zwolenników pomysłu znalazło się wiele restauracji mieszczących się np. w Dubaju. Aby ułatwić działania produkcyjne i logistyczne związane z obróbką lodu wykupiono również zakład pracy REC, któremu z powodów finansowych groziło zamknięcie. Dzięki „Svaice” zatrudnienia nie straci 60 pracowników.

Osoby współpracujące w tworzeniu projektu zapewniają, że nie ma on niszczącego wpływu na środowisko. Obszar, w którym będą odbywały się prace, „zregeneruje się” przy nadejściu kolejnej zimy. Opakowania, w których umieszczone będą kostki lodu również są ekologiczne i podlegają recyklingowi. Proces produkcyjny również nie ma generować zanieczyszczeń. Na stronie projektu można przeczytać zapewnienia, że takie prace nie zniszczą lodowca. Pomysłodawcy projektu twierdzą, że ilość lodu, którą zamierzają odkuć można porównać do szklanki wody w skali oceanu.


źródło filmu: svaice.com

Svartisen to drugi co do wielkości norweski lodowiec. W najwyższym punkcie osiąga 1594 m.n.p.m, a grubość lodu wynosi aż 450 metrów. Ciekawe jest również pochodzenie samej nazwy lodowca. „Svartisen” nie powinno się wcale tłumaczyć jako „czarny lód”. Nazwa wywodzi się ze starego słowa „svartis” oznaczające głęboki, intensywny kolor.



źródło: nrk.no, svaice.com, skandynawia.garski.com
źródło zdjęcia frontowego: fotolia.com - royalty free

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok